latinica  ћирилица
27/11/2016 |  14:09 | Autor: RTRS

Umjesto biopsije analiza krvi

Oboljelima od raka uskoro dostupan brži i manje bolan način analize tumora. Nova metoda ubrzaće i olakšati utvrđivanje vrste ćelija tumora.
Laboratorija (Foto: Fotolia/Alexander Raths) -
Laboratorija (Foto: Fotolia/Alexander Raths)

Onkolozi imaju dobru vijest za pacijente. Nova metoda, koja je pri kraju verifikovanja u Češkoj, pokazaće na vrijeme i bez ikakvih bolova uspješnost dotadašnjeg liječenja. Prije svega je pogodna za pacijente sa najčešćim tipovima tumora pluća, debelog crijeva i grudi. Umjesto neprijatnog uzimanja tkiva, kada se rezultati čekaju i mjesec dana, dovoljno je uzimanje krvi, a rezultati su gotovi za najviše tri dana.

Takozvana tečna biopsija u stanju je da izoluje iz krvi DNK tumora i time da pruži ljekarima neophodne informacije o njegovoj vrsti. Naučnicima je nakon godina istraživanja pošlo za rukom da uspješno okončaju nekoliko velikih studija na ovu temu. Pokazalo se da je tečna biosija "pronašla" ćelije raka skoro u svim slučajevima gdje ih je detektovalo i klasično uzimanje tkiva.

Nova metoda, međutim, neće poslužiti preventivnom otkrivanju tumora u tijelu. Koristi se za dijagnostiku i dalje liječenje pacijenata koji se već bore sa rakom. Ovaj način pregleda biće široko dostupan otprilike za godinu dana.

Na Plućnoj klinici Univezitetske klinike u Plzenju tečnu biopsiju u isprobali na 20 pacijenata.

- Pokazala se kao velika pomoć prije svega kod pacijenata kod kojih nije moguće klasičnim načinom doći do dovoljne količine tkiva, i to naročito kod raka pluća. Zahvaljujući novoj metodi rezultati su nam na raspolaganju nekoliko nedelja ranije, i lečenje može da počne na vrijeme , kaže direktor Klinike Miloš Pešek.

Uspješnost nove metode njegov tim je zabilježio, na primjer, kod liječenja 41-godišnje pacijentkinje. Njen tumor nije reagovao na hemoterapiju.

- Zahvaljujući tečnoj biopsiji na vrijeme smo ustanovili koji tip ćelija raka u tijelu pacijentkinje preovladava i mogli smo da primijenimo ciljano liječenje. Došlo je do brzog povlačenja tumora - navodi Pešek.

Patolizi skeptični

Više skepse prema tečnoj biopsiji pokazuju neki patolozi. Novu metodu pozdravljaju, ali ne vjeruju da bi u dogledno vrijeme mogla u potpunosti da zamijeni klasični način uzimanja tkiva. Tvrde, naime, da nije potpuno pouzdana.

Izvor: Novosti