latinica  ћирилица
25/11/2016 |  13:29 | Autor: RTRS

Sočiva bolje ispravljaju astigmatizam

Znak da je došlo do pojave astigmatizma najčešće je žmirkanje prilikom gledanja, držanje glave u iskošenom položaju tokom čitanja ili gledanja televizora. Što je problem izraženiji, slabije se koriguje naočalima.
Naočale - Foto: RTRS
NaočaleFoto: RTRS

Ukoliko prilikom gledanja u neki predmet njegov oblik vidite iskrivljeno i zamagljeno, ili vam se slova razlivaju prilikom čitanja moguće je da imate zakrivljenost rožnjače odnosno astigmatizam. Ova anomalija oka može da se javi u svim starosnim dobima, bez obzira na to da li osoba ima dobar vid ili je kratkovida ili dalekovida.

Znak da je došlo do pojave astigmatizma najčešće je žmirkanje prilikom gledanja na blizinu ili daljinu, držanje glave u iskošenom položaju tokom čitanja ili gledanja televizora. Kod nekih osoba dolazi i do pojave umora, vrtoglavice, i čestih glavobolja. Oftalmolozi navode da astigmatizam dovodi do nepravilnog prelamanja svjetlosti u oku, zbog čega osoba lošije vidi.

Umjesto fokusiranja svjetlosti u jednoj tački na mrežnjači, dolazi do efekta razlivanja, pa pacijent vidi deformisano. Prilikom testiranja vida osoba najčešće miješa brojeve, pa, na primjer, umjesto četiri vidi sedam, objašnjavaju ljekari.

Korekcija nije uvijek neophodna

Većina ljudi ima tzv. fiziološki astigmatizam, od -0,25 do -0,5 dioptrija, koji nije potrebno korigovati. Oko 15 odsto populacije ima astigmatizam do jedan dioptrije, a 20 odsto ima više od tri dioptrije.

Osim astigmatizma vezanog za rožnjaču, može doći i do pojave astigmatizma vezanog za sočivo. Obično je u pitanju katarakta, kod koje su zamućenja sočiva neravnomjerna, pa se u refrakciji oka pojavljuje astigmatizam. Ovaj problem rješava se operacijom katarakte, koja je takođe prilika da se ispravi i urođeni astigmatizam.

Astigmatizam se može ispraviti na nekoliko načina i to: nošenjem sočiva, naočarl sa cilindričnim staklima, laserskom intervencijom ili ugradnjom specijalnog vještačkog sočiva u oko. Efikasnost ovih metoda, međutim, zavisi od dioptrije i veličine zakrivljenosti oka.

Veći astigmatizam se u principu lošije koriguje naočarlma, odnosno cilindričnim staklima. Bolje je nositi kontaktna sočiva ili ga ispraviti refraktivnom hirurgijom, kojom se zapravo skida tkivo sa dijela rožnjače koji je više ispupčen i dobija se pravilna polulopta. Ovom intervencijom postiže se dobro i trajno rješenje astigmatizma.

Ova anomalija oka može da se javi još u ranom detinjstvu. U slučaju kada je astigmatizam urođena pojava neophodno ga je korigovati što prije, jer kasnije može da dođe do razvoja slabovidosti na oku. Kod nekih osoba povećanje astigmatizma može da dovede do pojave keratokonusa tj. slabosti vezivnog tkiva rožnjače koje se ubrzano krivi i istanjuje. U ovom slučaju povećavanje astigmatizma može se zaustaviti zračenjem ultravioletnim svjetlom.

Izvor: Agencije