latinica  ћирилица
24/11/2016 |  16:04 ⇒ 16:06 | Autor: RTRS

Gradonačelnica Varšave: Otvorite podrume mačkama lutalicama

Gradonačelnica Varšave Hana Gronkjevič Valc apelovala je na Varšavljane i upravnike zgrada da pomognu uličnim mačkama lutalicama tokom zime, tako što će im ostaviti otvorene prozore podruma i mogućnost da tu nađu utočište da se ogriju.
Mačka i miš - Foto: RTS
Mačka i mišFoto: RTS

U pozivu da se uličnim mačkama omogući ulaz u podrume i pristup vodi, gradonačelnica je navela da su jesen i zima težak period za sve životinje.

„Grad Varšava apeluje na građane prestonice da se aktivno uključe u pomoć životinjama koje su stalni dio gradskog ekosistema. Boravak mačaka lutalica u gradskim podrumima efikasno i na prirodni način sprečava premnožavanje miševa i pacova“, navela je gradonačelnica Varšave.

Na oko 30.000 uličnih mačaka stanovnici ne gledaju kao na lutalice, iako nemaju vlasnike, već kao na „četovornožne komunalce“ koji pomažu ekološki u deratizaciji grada.

„Mačke koje slobodno žive na ulici su veoma važan dio ekosistema. Na prirodan i efikasan način nas štite od prisustva i premnožavanja glodara, prije svega miševa i pacova. Ne gleda se na njih kao na lutalice bez vlasnika. Zabranjeno je da se hvataju, odvoze i da im se na bilo koji način otežava život“, kazala je o brizi gradskih vlasti za 29.618 varšavskih maca uličarki portparolka grada Agnješka Klomb u januaru, kada je napravljen i zvanični popis.

U posljednje tri godine gradske vlasti Varšave nabavile su za prehranjivanje uličnih maca 950.000 kilograma hrane, a neki gradovi u Poljskoj, koji su kao i Varšava izračunali da im se i finansijski isplati briga o mačkama lutalicama, čak besplatno dijele zainteresovanim građanima i četvrtima drvene mačje hotele, multipleks kućice za više mačaka.

Izvor: RTS