latinica  ћирилица
24/11/2016 |  10:40 ⇒ 15:07 | Autor: RTRS

Proljeće u novembru (VIDEO)

Hoćemo li preživjeti nagle promjene vremena, ovih dana najviše se pitaju hronični bolesnici kojima i najteže padaju temperaturne oscilacije.
 - Foto: RTRS
Foto: RTRS

U prijedorskim ambulantama posljednjih dana primjetno je da je sve više pacijenata, a zabrinjava povišen broj slučajeva moždanog udara. 

Tople bunde i zimska obuća i odjeća još uvijek u ormarima, a na prolaznicima proljećna garderoba. Ko god je u prilici, zatvoreni prostor zamijenio je šetnjom osunčanim ulicama.

Novembarski topli dani sve više asociraju na one proljećne. Koliko god da se čini lijepo vrijeme, nažalost, može da bude i kobno, a to najbolje znaju oni kojima topla zima narušava zdravlje. Penzionerka Ljiljana Pilipović muku muči s povišenim krvnim pritiskom. Uz redovnu terapiju, zdravu ishranu i česte odlaske ljekaru, zdravstvene probleme drži pod kontrolom.

Velika joj je prednost, kaže, to što je baka dvoje mališana, pa je i redovna šetnja s unucima, kao i igra, dobar način da se zdravo i dinamično živi.

- Škodi mi velika razlika u temperaturi, na primjer kada je baš vruće pa prelazi u hladniji period i obrnuto, ali trudimo se da jednostavno ne razmišljamo, radimo, izlazimo, hodamo, šetamo i tako, ističe Ljiljana Pilipović.

U prijedorskim ambulantama sve je više pacijenata, iako virusnih infekcija još uvijek nema, mnogo je pacijenata s teškim glavoboljama. Godine nisu mjerilo, medicinsku pomoć traže stariji ali i sve mlađi pacijenti. Osim vremenskih neprilika, kriva je i njihova nedisciplina u konzumiranju jela i pića.

Јavio se veliki broj pacijenata sa hroničnim nezaraznim bolestima, znači hronične nezarazne bolesti, među kojima su najčešći pacijenti oboljeli od kardiovaskularnih oboljenja, srca, krvnih sudova, visokog krvnog pritiska, takođe, tu se javio veliki broj pacijenata sa neurološkim oboljenjima, pa i veliki broj moždanih udara, naglašava dr Sanja Kecman Prodan, specijalista porodične medicine

Meteoropate osjećaju najviše tegoba poput glavobolje, nesanice, nervoze, povišenog krvnog pritiska, aritmije, kašlja, bolova u zglobovima i slično.

Ljekari apeluju da građani, u slučaju pojave zabrinjavajućih simptoma, odmah potraže medicinsku pomoć.

Ipak, ističu, da se hronični bolesnici, ali i svi ostali, moraju pridržavati ljekarskih savjeta, kako bi u danima temperaturnih oscilacija prošli sa što manje posljedica.