latinica  ћирилица
24/11/2016 |  10:04 ⇒ 10:55 | Autor: RTRS

Srbija pojačala mjere nadzora zbog ptičjeg gripa

Virus ptičjeg gripa (H5N8) koji je konstatovan u većini evropskih zemalja, ne može se prenijeti na ljude, izjavio je direktor Uprave za veterinu Nenad Petrović dodajući da je Srbija pojačala mjere nadzora kako se ne bi prenio i njenu teritoriju.

 "Virus je konstatovan u većini evropskih zemalja, od Irana do Irske, u cijeloj Evropi ima slučajeva kod divljih ptica, a u dvije zemlje, Mađarskoj i Njemačkoj, konstatovani su slučajevi zaraze i na farmama", rekao je Petrović.

Petrović je, gostujući na RTS-u, rekao da je Srbija u proširila pograničnu zonu zaštite na svojoj teritoriji i pojačala mjere nadzora nad diviljim i domaćim pticama.

"Јedna od mjera je nadzor, a druga je zaštita vlasnika životinja. Svi moraju da budu upozoreni i već smo na sajtu objavili vodič i uputstvo za vlasnike životinja i veterinare, kako mogu da zaštite svoja jata od infiriciranja", istakao je Petrović.

Objasnio je da se ako se to ipak desi mora se uništiti cjelokupno zaraženo jato, kao i da se na zaraženoj farmi sve uništava da se ne bi širio virus, iako nije opasan za ljude.

Petrović je naglasio da virus ne može da se prenese na ljude čak ni u slučaju direktnog kontakta.

Virus ptičjeg gripa H5N8 veoma brzo se širi na sjeveru Evrope i vjerovatno ga prenose divlje ptice koje ne pokazuju nikakve simptome, upozorio je Tomas Metenlaiter, predsjednik njemačkog udruženja za kontrolu zdravlja životinja iz Instituta "Fridrih Lefler".

Prema njegovim riječima, kako prenosi Dojče vele, virus H5N8 sada je prešao sa divljih ptica na domaću živinu na farmama na sjeveru Evrope.

Govoreći o slučaju zamrznutog mesa starog oko 30 godina koje je navodno bilo u na brodu u barskoj luci, Petrović je rekao da je Srbija pojačala kontrolu svih graničnih pojaseva prema Makedoniji, Crnoj Gori i BiH zbog mogućeg šverca.

Dodao je da Srbija ne može da kontroliše šta se dešava u Crnoj Gori.

Petrović smatra da takvo meso ne bi moglo ni za šta da se koristi, pa ni za prerađevine, kao i da građani sveže meso mogu da prepoznaju po ružičastoj boji i konzistentnosti vlakana.

Takvo meso je jedne boje, dok kod mesa koje je dugo stajalo dolazi do promene boje i ono je vlažno i ima ocjedak.

Na pitanje koliko se meso može držati zamrznuto pa koristiti, Petrović je rekao da se svinjsko meso može držati šest mjeseci, a goveđe do godinu dana i da se tada uglavnom koristi za prerađevine.

Izvor: RTS