latinica  ћирилица
24/11/2016 |  09:05 | Autor: RTRS

Šamac - Povećan broj pacijenata na dijalizi oboljelih od dijabetesa

U Centru za hemodijalizu u Šamcu trenutno je na dijalizi 70 pacijenata od kojih je više od 35 odsto oboljelo od dijabetesa i ima bubrežne komplikacije, rekao je Srni načelnik ovog centra Nenad Petković.
Dom zdravlja Šamac - Foto: RTRS
Dom zdravlja ŠamacFoto: RTRS


On kaže da je najveći broj pacijenata iz Šamca i Modriče, a manji sa područja opština Vukosavlje i Donji Žabar.

Petković napominje da je protekle dvije godine primjetan neznatan pad broja pacijenata na hroničnoj dijalizi, jer, kako kaže, nestaje jedan broj bolesti.

"Riječ je o endemskoj nefropatiji koja je u svijetu registrovana kao bolest `vučije šape` i više se u međunarodnim klasifikacijama ne registruje kao endemska nefropatija", rekao je Petković.

On je dodao da je u ekspanziji broj pacijenata sa bubrežnim komplikacijama od posljedica dijabetesa.

Petković navodi da pacijenti koji dolaze na dijalizu u Šamac u prosjeku imaju 70 godina, što je najstarija populacija u BiH koji se liječi hroničnom hemodijalizom.

"To govori da, koliko god endemska nefropatija jenjava, još postoji, jer se javlja u starijem životnom dobu", rekao je Petković.

On kaže da su u Centru za hemodijalizu u Šamcu u proteklih nekoliko mjeseci sve stare aparate zamijenili novim, te da raspolažu sa 25 mašina.

"Radimo u dvije smjene u uslovima koji su po svim standardima koji važe u svim evropskim razvijenim zemljama", rekao je Petković.

Izvor: Srna