latinica  ћирилица
18/11/2016 |  20:54 ⇒ 22:33 | Autor: RTRS

Lenjinov portret 90 godina čuvao tajnu (VIDEO)

Portret posljednjeg ruskog cara Nikolaja II slučajno je otkriven ispod portreta „oca Oktobarske revolucije“ Vladimira Iljiča Lenjina, gdje se nalazio skoro 90 godina, i uskoro će biti izložen u Sankt Peterburgu, saopštili su danas restauratori.
Portret ruskog cara Nikolaja Drugog - Foto: Screenshot/YouTube
Portret ruskog cara Nikolaja DrugogFoto: Screenshot/YouTube

„Portret Nikolaja II u carskoj odjeći, koji je 1896. godine naslikao Ilja Galkin, bio je skoro 90 godina sakriven ispod Lenjinovog portreta, koji je 1924. godine izradio Vladislav Izmailovič“, rekla je za agenciju Frans pres Tatjana Poselujeva, rukovodilac grupe koja je tri godine radila na restauraciji slike.

Veliki Lenjinov portret, visok četiri metra, nalazio se prvobitno ispred tvrđave Petra i Pavla u Sankt Peterburgu, a zatim u holu škole na čijem je mjestu u vrijeme Carske Rusije bio smješten trgovački institut.

Platno je greškom oštećeno tokom 70-ih godina prošlog vijeka, ali su njegovu restauraciju tek 2013. godine započeli stručnjaci Nacionalne akademije za umetnost i dizajn „Štiglic“ u Sankt Peterburgu, koji su ubrzo otkrili dvostruki identitet slike.

Portret posljednjeg ruskog cara, koga su zajedno sa porodicom 1918. godine ubili boljševici, pojavio se ispod sloja boje lako rastvorljive u vodi, što je, prema riječima Poselujeve, iznenadilo restauratore.

Sovjetski slikar Vladislav Izmailovič, autor Lenjinovog portreta, izradio je sliku vođe Oktobarske revolucije očigledno vodeći računa da ne uništi Galkinov portret cara i sakrio je njegovo lice tačno iz lica boljševičkog vođe.

„U normalnim vremenima, slikari su uništavali prethodne slike da bi preko njih naslikali nove. U ovom slučaju, međutim, Izmailovič je prethodnu sliku sačuvao i sakrio je ispod sloja lako rastvorljive boje. Izgleda da se nadao da će portret Nikolaja Drugog jednog dana biti otkriven“, navela je Poselujeva.

Rektor Akademije „Štiglic“ Vasilij Kišeđi rekao je da je „Izmailovič mnogo rizikovao nastojeći da sačuva portret cara“. Platno sa oba portreta biće izloženo do kraja novembra u Akademiji „Štiglic“.

Izvor: RTS