latinica  ћирилица
18/11/2016 |  18:20 ⇒ 18:31 | Autor: RTRS

Preplivali Mrtvo more: 7 sati agonije za istorijski poduhvat (VIDEO)

Grupa hrabrih i izdržljivih plivača preplivala je Mrtvo more od Јordana do Izraela, što je prvi takav zabilježeni poduhvat.
Preplivali Mrtvo more - Foto: Screenshot/YouTube
Preplivali Mrtvo moreFoto: Screenshot/YouTube

Plivanje preko jezera organizovala je organizacija EcoPeace s namerom da podigne sveijst da se najdublja svjetska depresija svake godine smanjuje za oko jedan metar.

Dvadeset šest ekstremnih plivača iz cijelog svijeta, opremljeni specijalnim maskama zbog izuzetno visokog saliniteta vode, preplivalo je Mrtvo more za sedam sati.

Udaljenost od obale do obale iznosi samo 15 kilometara, ali visok nivo soli u vodi čini normalno plivanje gotovo nemogućim. Mrtvo more je deset puta slanije od Sredozemnog, što znači da ljudsko tijelo pluta na površini i da su zaroni nemogući.

- Bilo je teže nego što sam očekivao - rekao je Španac Semjuel Moran (40).

- Najgora je vrlo irtantna kombinaciija sunca i osjećaja soli na koži. Sve vrijeme imate utisak da gorite - rekao je Moran i priznao da je nekoliko puta poželio da odustane.

Kim Čejmbers sa Novog Zelanda rekla je da je preplivavala ekstremne dionice u svim krajevima svijeta, ali da je ovo bio jedinstveni napor.

- Čak i nekoliko kapi vode osjeti se kao kiselina u očima, a gutljaj može da bude fatalan - rekla je Kim.

Na Mrtvo more izlaze Izrael, Јordan i palestinska područja, a sa 400 metara ispod nivoa mora, smatra se najdubljom depresijom na svijetu. Stručnjaci upozoravaju da bi moglo da presuši do 2050. godine.

Gidon Bromberg, direktor orgaanizacija, rekao je da je plivanje organizovano "kao globalni poziv na spas tog fascinantnog mora".

Isušivanje Mrtvog mora počelo je 60-ih godina prošlog vijeka kada su Izrael, Јordan i Sirija zbog navodnjavanja počeli da mijenjaju tok rijeke Јordan, njegovog glavnog izvora. Od tada je nivo vode u Mrtvom moru pao za 40 metara.

Razne kompanije takođe su crpile vodu kako bi iskoristile morske minerale, naročito u medicinske svrhe.

Zbog loših političkih odnosa klime između tih zemalja šanse za postizanje dugoročnih rješenja su veoma male.

Izrael sebi može da priušti da ne uzima vodu jer je unapredio postupke desalinizacije, dok u Јordanu to nije moguće.

Јedino rješenje je da se zemlje dogovore da barem uspore isušivanje, ali i to je vrlo teško, zaključuju iz organizacije.

Izvor: Agencije