latinica  ћирилица
17/11/2016 |  15:37 ⇒ 17:32 | Autor: RTRS

Podići svijest o prijevremeno rođenoj djeci

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ljiljana Ivančić rekla je danas da treba podići svijest javnosti o prijevremeno rođenoj djeci i pomoći njihovim porodicama i roditeljima.
Inkubator - Foto: RTRS
InkubatorFoto: RTRS

Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Banjaluci, za 10 mjeseci ove godine prijevremeno je rođeno 258 beba, što čini devet odsto od ukupno rođenih beba. Katarina Јoldžić rođena je prije devet godina. Pri rođenju imala je svega 780 grama, a danas je došla da svim mališanima, ali i roditeljima pruži podršku.

Svaka beba rođena prije 37 nedjelje smatra se prije terminskom bebom, a do sada je u Kliničkom centru u Banjaluci najmanja beba rođena sa 550 grama u 26 nedjelji.

Ivančićeva je rekla da u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske preživi više od 90 odsto prijevremeno ili prematurno rođene djece.

Ona je istakla da je roditeljima najvažnije dati psihosocijalnu podršku kako se njihova djeca ne bi ni po čemu razlikovala od druge djece.

"Nažalost, kod jednog broja prijevremeno rođene djece ostaju trajne posljedice a najteža je cerebralna paraliza", rekla je Ivančićeva na konferenciji u UKC Republike Srpske.

Generalni direktor UKC Srpske Mirko Stanetić rekao je da je ta zdravstvena ustanova stasala da u potpunosti zbrinjava prijevremeno rođenu djecu i djecu sa malom tjelesnom težinom.

"Očekujem od svih nas da se nesebično trošimo kada su u pitanju ovakve stvari i da ovaj naš postotak uspješnosti u narednom periodu bude ako je ikako moguće veći", rekao je Stanetić.

Načelnik Klinike za dječije bolesti Stojislav Konjević ocijenio je da je visok procenat preživjele prijevremeno rođene djece impozantan u odnosu na ovdašnju socio-ekonomsku situaciju.

On je rekao da se u zemlji u kojoj je natalitet takav kakav jeste treba boriti za svako dijete.

Predsjednik novoosnovanog Udruženja roditelja prijevremeno rođene djece "Mrvice" iz Banjaluke Јelena Glišić rekla je da pružaju psihološku podršku majkama prijevremeno rođene djece i prikupljaju donacije za poboljšanje uslova boravka roditelja i liječenja djece u zdravstvenim ustanovama.

Glišićeva je povodom Svjetskog dana prematuriteta uručila zahvalnice zaslužnim ljekarima UKC-a Srpske i drugim osobama i organizacijama koje pomažu udruženju.

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC-a Republike Srpske je zaključno sa 1. oktobrom prijevremeno rođeno 258 beba.

Izvor: RTRS/SRNA