latinica  ћирилица
15/11/2016 |  08:23 ⇒ 08:35 | Autor: RTRS

Automat umjesto slatkiša izbacuje priče

Francuski grad Grenobl, od nedavno je poznat i po neobičnom start-apu.
Automat za priče (Foto:York Daily News) -
Automat za priče (Foto:York Daily News)

Naime, dvojica preduzetnika su, tokom pauze kod automata za slatkiše, došla na ideju da bi slična mašina mogla da štampa priče. Tako je nastao automat za kratka izdanja. Sada čuven i tražen i izvan Francuske.

Kad se čekanje oduži, kratke priče priskaču u pomoć. Umjesto slatkiša, automat štampa priče - na aerodromu, u opštini, ordinaciji, metrou. U Grenoblu, čekaonice se pretvaraju u biblioteke - na minut, tri, pet, onoliko koliko čekate.

Oni koji su imali priliku da uživaju u pričama iz automata kažu da je to lijepo i da je dobro imati kulturu i u brzom formatu.

Doba kratke forme prepoznali su osnivači "Kratkog izdanja". Za pažnju čitalaca iz čekaonica, konkurišu i ostvareni i još neafirmisani pisci.

- Dobijamo otprilike sto priča na dan. Po preporuci urednika, štampamo otprilike trećinu materijala koji stigne na našu adresu, kaže Silvi Tempesta, suosnivač "Kratkog izdanja".

- Najveća želja pisca je da bude čitan, a mi ovdje imamo mogućnost da budemo čitani. Naši čitaoci su i ljudi koji možda nikada ne bi ušli u knjižaru i kupili našu knjigu, objašnjava studentkinja Kristi Sibud.

Automat za kratke priče stigao je i do San Franciska - do kafea Frensisa Forda Kopole.

Traže ga i Australijanci, Španci, Amerikanci, Rusi.

Izvor: RTS