latinica  ћирилица
14/11/2016 |  17:26 | Autor: RTRS

Kako da očistite jetru

Јetra je "najzaposleniji" organ u ljudskom organizmu. Odgovorna je za proizvodnju žuči, varenje i snabdevanje krvi nutrijentima, razgradnju masti, neutralisanje svih štetnih materija.
Cvekla (Foto: Thinkstock) -
Cvekla (Foto: Thinkstock)

Јetra je "najzaposleniji" organ u ljudskom organizmu. Odgovorna je za proizvodnju žuči, varenje i snabdijevanje krvi nutrijentima, razgradnju masti, neutralisanje svih štetnih materija. Te brojne opterećujuće uloge povremeno iziskuju i njeno čišćenje.

Narodna medicina nudi jednostavne recepte pod uslovom da je jetra zdrava. Čišćenje nije uputno jedino ako u jetri i žučnoj kesi ima kamenčića, ako osoba ima dijabetes, prehladu, grip i druge zarazne bolesti, osjeća opštu slabost ili se pogoršava neka od hroničnih bolesti. Isto se odnosi i na osobe pod stresom, trudnice i majke koje doje bebu.

Iscijedite sok od 10 kg oprane i neoguljene crne rotkve. Trebalo bi da dobijete 3 l soka. Iscijeđeni sok čuvajte u frižideru. Preostala vlakna nakon cijeđenja pomiješajte sa šećerom, u odnosu kilogram vlakana sa 500 g šećera, i u to dodajte 300 g meda. Dobijenu mješavinu stavite na toplo mjesto.

U početku čišćenja jetre uzimajte po kašičicu soka, sat vremena nakon svakog obroka. Dozu postepeno povećavajte do jednog decilitra. Kada sav sok popijete počnite sa dodavanjem pripremljene mješavine od vlakana u jelo, od dvije do tri kašičice po obroku.

Upućeni tvrde da ovaj narodni lijek, osim što pročišćava jetru, jača srce i pluća. Za vrijeme terapije izbjegavajte masnu i ljutu hranu.

U teglu od 3 l stavite na komadiće isjeckane, 3 oprane neoguljene cvekle. U to dodajte 3 kašičice pšeničnog brašna i 500 g šećera. Teglu ostavite na sobnoj temperaturi na tamnom mjestu dva dana. Nakon toga u tu smjesu dodajte 700 g suvog grožđa, 4 šoljice šećera i pola šoljice vode. Uz svakodnevno miješanje ostavite da sve odstoji sedam dana, a zatim sadržaj procijedite.

Od mješavine bi trebalo da dobijete oko litar soka. Uzimajte po kašičicu soka 3 puta na dan, 30 minuta prije obroka. Kada ispijete svu količinu napravite tromjesečnu pauzu, a onda cio postupak ponovite, sa pauzama još 2 puta.

Izvor: Novosti