latinica  ћирилица
11/11/2016 |  15:27 | Autor: RTRS

Uoči Svjetskog dana dijabetesa- važno prepoznati simptome bolesti

Povodom, 14.novembra, Svjetskog dana dijabetesa doktori Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske ukazali su na važnost multidisciplinarnog pristupa endokrinologiji. Dijabetes je, ističu ljekari, najpoznatiji i najrasrostranjeniji poremećaj rada žlijezda sa unutrašnjim lučenjem. U liječenju endokrinoloških oboljenja, dodaju, jednako važnu ulogu imaju druge discipline, kao što su laboratorija, radiologija i hirugija.
Dijabetes - Foto: flickr.com
DijabetesFoto: flickr.com

Poremećaji u stvaranju i lučenju hormona mogu dovesti do životne ugroženosti, te je važno prepoznati simptome bolesti i obavezno se javiti ljekaru za savjet, rekli su danas doktori Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske.

Pomoćnik generalnog direktora UKC-a Republike Srpske za medicinske poslove Zvezdana Rajkovača rekla je da je u izučavanju rada unutrašnjih žlijezda i uspostavljanju dijagnoze vrlo bitan multidisciplinarni pristup.

Rajkovača je pojasnila da složene endokrinološke procese, kojim hipotalamus i hipofiza, te štitna žlijezda, paraštitne žlijezde, pankreas, nadbubrežne žlijezde, jajnici i testisi regulišu vitalne funkcije organizma, prate brojni stručnjaci, te da je saradnja endokrinologa, radiologa i biohemičara od esencijalnog značaja za dijagnozu endokrinoloških oboljenja.

"Najčešća endokrinološka oboljenja su dijabetes melitus, od kojega obolijeva sve više ljudi", rekla je Bojićeva na konferenciji za novinare.

Šef Odjeljenja endokrinologije sa opštom internom medicinom na UKC-u Srpske Mirjana Bojić rekla je da endokrinolozi usklađuju sliku žlijezde sa njenim radom, te tako uspostavljaju dijagnozu.

"Žlijezde mogu da rade normalno, zatim prekomjerno, odnosno da izlučuju previše hormona ili da dođe do hipofunkcije, odnosno smanjenog lučenja hormona, te na osnovu toga imamo i kliničku sliku poremećaja koji je nastao", rekla je Bojićeva.

Ona je upozorila da svi koji primijete pretjeranu žeđ, mokrenje, gubitak težine ili umor i iscrpljenost treba da se jave doktoru, kako bi otklonili sumnju da nemaju šećernu bolest.

Na probleme sa štitnom žlijezdom, dodala je ona, ukazuju hipertireoza, koja se manifestuje ubrzanim pulsom, učestalim stolicama i brzim i lakim zamaranjem i hipotireoza, koja se manifestuje pojavom izražene zimogrožljivosti i prekomjernom gojaznošću.

"Doktoru treba da se obrate i svi koji imaju problema sa sterilitetom, te opadanjem kose i maljavošću na mjestima gdje ne treba da je bude", rekla je Bojićeva.

Konferenciji za novinare prisustvovali su i endokrinolog i specijalista radiolog Dijana Mikić i supspecijalista laboratorijske endokrinologije Bosa Mirjanić Azarić.