latinica  ћирилица
10/11/2016 |  13:02 ⇒ 13:12 | Autor: RTRS

Derventa- Predavanje o prevenciji dijabetesnog stopala

U Domu zdravlja Derventa danas je počela realizacija dijela projekta za unapređenje i prevenciju tretmana dijabetesnog stopala, koji realizuje Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" iz Banjaluke, uz podršku Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske.
Derventa- predavanje o prevenciji dijabetesnog stopala - Foto: SRNA
Derventa- predavanje o prevenciji dijabetesnog stopalaFoto: SRNA

Realizacija projekta je počela u Derventi, a naredne sedmice biće nastavljena u Zvorniku i Srebrenici, a zatim u Trebinju, Novom Gradu i Istočnom Sarajevu, rekla je fizijatar Nataša Tomić.

- Riječ je o tri komponente projekta - edukacija zdravstvenih radnika, timova porodične medicine i timova koji rade u centrima za rehabilitaciju u lokalnim zajednicama. Druga komponenta je ujednačavanje stručnih stavova, i radna grupa Zavoda prevela je smjernice Međunarodne grupe za dijabetesno stopalo. Tu je i edukacija pacijenata da svako od njih može najviše učiniti za svoje zdravlje i sprečavanje dijabetesnog stopala - rekla je Tomićeva.

Direktor Doma zdravlja Derventa Mirko Šaran izjavio je da je broj ljudi koji boluju od šećerne bolesti svakim danom sve veći i da je potrebno sticati nova znanja o ranom otkrivanju i liječenju bolesti.

- Važno je da doktori, medicinske sestre i timovi porodične medicine znaju kako postupati sa pacijentima i u najboljem trenutku poslati ga na dalje liječenje. Važno je da budemo obučeni i da pratimo svjetske trendove - rekao je Šaran.

Medicinska sestra u Zavodu Dijana Kojić istakla je da je važna dobra edukacija pacijenata i da je neophodno stalno ponavljati da je bitna promjena životnih navika, od ishrane do bavljenja fizičkom aktivnošću.

Radionica se sprovodi po međunarodnom programu "Korak po korak", a predavači su doktori i medicinske sestre sa međunarodnim sertifikatom koji rade u Zavodu "Dr Miroslav Zotović", koji je referentna ustanova za tretman dijabetesnog stopala i protetičku rehabilitaciju.

Stručnim timovima biće na raspolaganju i brošura "Dijabetes i stopala" koja će biti dijeljena pacijentima oboljelim od dijabetesa, a koja sadrži savjete o njezi stopala, brizi i sprečavanju razvoja komplikacija.

Dijabetes predstavlja globalnu epidemijsku bolest 21. vijeka, a trenutno je u većini razvijenih zemalja četvrti po redu uzročnik smrtnosti.

Komplikacije dijabetesa na donjim eksremiteta su najčešći razlog hospitalizacije oboljelih pacijenata.

Dijabetesno stopalo se definiše kao grupa sindroma kod kojih, usljed visokih vrijednosti šećera u krvi, dolazi do propadanja tkiva, nastanka rana i drugih komplikacija koje se često završavaju amputacijom.

Međutim, smatra se da je između 49 i 85 odsto dijabetesnih amputacija moguće spriječiti ukoliko se pacijenti aktivno uključe u kontrolu vlastite bolesti i nauče kako da spriječe i prepoznaju komplikacije na stopalu, ističu iz Zavoda.

Zbog oštećenja krvnih sudova i živaca stopala postepeno postaju neosjetljiva i pacijenti ne primjete na vrijeme da imaju problem.

Da bi se problem komplikacija dijebetesa na stopalu stavio pod kontrolu radi se i na povećanju znanja i vještina i standardizaciji pristupa za prevenciju i tretman dijabetesnog stopala kod medicinskih radnika na nivou primarne zdravstvene zaštite u okviru čega je i organizovana edukativna radionica u Derventi.

Izvor: SRNA