latinica  ћирилица
09/11/2016 |  16:57 | Autor: RTRS

Zašto ne bi trebalo da gledate TV dok jedete

Studija Univerziteta u Minesoti naglaša štetnost objedovanja uz gledanje televizije, ističući da se u takvom okruženju uglavnom hrani nezdravo, manje se uživa u obroku, kao i da sve to može da vodi prejedanju kod djece.
Djeca - Foto: ilustracija
DjecaFoto: ilustracija

- Porodično objedovanje je zdravije za djecu iz nekoliko aspekata - rekla je glavna autorka Amanda Trofholz, sa Univerziteta u Minesoti.

Roditelji za vrijeme zajedničkog ručka mogu da provjere kako jedu njihova djeca, da li jedu dovoljno i da ih poduče mnogim stvarima o gojaznosti ili dobijanju na težini usljed neuhranjenosti.

- Ručak ili večera uz gledanje televizije smanjuje povezanost između članove porodice i otupljuje sve ono što bi zdrav obrok trebalo da bude - navodi Trofholzova.

Kako bi istražili povezanost između gledanja televizije tokom objedovanja i rizičnih faktora dječije gojaznost, Amandin tim je analizirao video-snimke 120 porodica, sa djecom između 6 i 12 godina.

Porodice su regrutovane iz klinike primarne zdravstvene zaštite u Mineapolisu između 2012. i 2013. godine, a većina je bila sa niskim primanjima i iz manjinskih grupa.

Porodice su snimale svoja dva obroka dnevno, izvještavajući šta su uglavnom jeli i koliko su uživali u tome. Istraživači su tako procijenili koliko su obroci bili zdravi, da li je korišćen TV, kao i emocionlanu atmosferu tokom obroka.

Samo je jedna trećina porodica objedovala uz ugašen TV, jedna četvrtina je imala upaljen TV tokom jednog obroka, a 43 odsto je ostavljalo upaljen TV tokom oba obroka, od kojih su u manjini one koje nisu obraćale pažnju na njega.

Rezultati su pokazali da su porodice, koje nisu gledale TV i one kojima je bio upaljen tokom jednog obroka, više uživale u obrocima i jeli zdraviju hranu. Porodice koje uglavnom imaju upaljen TV tokom obroka, češće jedu brzu i nezdravu hranu, pogotovo u vrijeme večere.

Ipak, djeca iz porodica koje tokom obroka uživaju uz televizijski program nisu bila gojaznija od drugih.

- Okruženje porodičnog ručka, gdje nije sva pažnja usmjerena na TV, je prilika za djecu da uživaju u obroku sa svojom porodicom, da se hrane zdravo - rekla je profesorka Ejlen Ficpatrik, sa Sejdž koledža u Njujorku, koja je bila uključena u studiju.

- Upaljen TV tokom objedovanja je odvlačenje pažnje, koje može da dovede do "nesvjesnog jedenja" uključujuči nesvjesno prejedanje - dodaje ona.

Ona je naglasila da reklame brze hrane na televiziji mogu da utiču na to da će djeca prije odabrati da jedu brzu umjesto zdrave, kuvane hrane.

Izvor: B92