latinica  ћирилица
07/11/2016 |  20:57 ⇒ 21:02 | Autor: RTRS

Hljeb peče u vulkanu (VIDEO)

Zahvaljujući obližnjim vulkanima, islandski gradić Lejgarvatn živi od banjskog turizma baziranog na geotermalnoj energiji. Međutim, jedan mladi Islanđanin vreli pijesak koristi za pripremanje hrane!
Hljeb peče u vulkanu - Foto: Screenshot/YouTube
Hljeb peče u vulkanuFoto: Screenshot/YouTube

- Dobrodošli u moju pekaru! Ovo je moja pećnica! - kaže Viktor Sveinson, Islanđanin sa bradom karakterističnom za stanovnike te evropske države, misleći na poljanu koja se puši. Јunak kratkog filma Volcano Bread (Vulkanski hljeb), koračajući po krupnom, crnom pijesku, otkriva da su mu za spremanje hljeba neophodni lopata i šerpa.

Ukusan hljeb od raži peče se ispod površine zemlje na temperaturi od oko 100 stepeni Celzijusove skale. Pečenje traje najmanje 24 sata.



Dok siječe ovaj neobični hljeb, Viktor nabraja sastojke od kojih se on pravi: četiri šolje ražanog brašna, dvije šolje pšeničnog, dvije šolje šećera, četiri kašičice praška za pecivo, litar mlijeka i prstohvat soli.

Sveinson, koji radi u spa centru ""Laugarvatn Fontana", uz tamne kriške preporučuje puter.

Oni koji su probali hljeb pečen u vulkanu kažu da ima blagi miris slanine, da je sladak i da zbog toga više liči na kolač nego na hljeb.

Izvor: RTS