latinica  ћирилица
07/11/2016 |  12:18 ⇒ 12:25 | Autor: RTRS

Sedam zastarjelih savjeta koje možemo ignorisati

I sami znate koliko naučna istraživanja utiču na naše živote - stalno se nešto mijenja iz korijena u shvatanju šta je dobro, a što nije za naše zdravlje i naš život uopšte. Nauka ne zaobilazi nijednu sferu života, pa tako ni fitnes i stoga donosimo neke osnovne greške koje moderne generacije više ne bi trebalo da slušaju.

Zastareli savjeti koji nakon niza istraživanja i dokaza danas više stvarno ne piju vodu.

Kao što je:

Savjet 1 - Ne smijete jesti prije jutarnjeg vežbanja

To je pravilo vrijedilo nekada, ali ne i danas kada je dokazano da ljudskom tijelu nakon toliko sati spavanja jednostavno treba gorivo koje će ga pokrenuti. Svako može da odradi jutarnji trening bez "goriva", ali s puno manjim intenzitetom i učinkom. Zato neka vaš prvi obrok prije vežbe bude za dobijanje energije (dobri ugljeni hidrati) i za vaše mišiće (proteini).

Savjet 2 - Držite se jedne vrste vježbe

Svako ko imalo prati trendove u fitnesu posljednjih godina zna da je za organizam najbolje sistemski ga "šokirati" različitim vrstama vježbi, različitim intenzitetima i vrstama napora - jer će tako prije i lakše reagovati na pritisak i dati bolje rezultate. Uostalom, pa i zabavnije je baviti se onim čime vam se trenutno bavi i razbijati rutinu novim vežbama i novim vrstama rekreacije, a da ne govorimo o tome da se tijelo vrlo brzo navikne na rutinu.

Savjet 3 - Dan odmora ja za odmor

Uopšte to ne mora biti tako. Ko svojim mišićima želi da pruži potpuni odmor i vrijeme za oporavak dan odmora može bukvalno provesti na kauču, ali to stvarno nije običaj koji morate slijepo da slijedite. Na dan odmora radite što god želite - idite u šetnju, možete raditi lagane joga vježbe, ići na kratku vožnju biciklom - nema pravila - bitno je samo da svoje mišiće ipak ne opteretite kao na dane intenzivnog treninga, a ako vama odgovora da čak i dan odmora provedete aktivno - zašto ne. Ali, s naglaskom na - lagano.

Savjet 4 - Trčanjem se najbolje sagorijevaju kalorije

Ovo apsolutno nije tačno i nekako verujemo da to već znate. Kardio trening nije loš, naravno, ali ako ste se baš zainatili da u kraće vreme spalite kalorije, izgubite nešto masnih naslaga i započnete s procesom izgradnje mišića, tada se svakako primite intenzivnijih treninga od trčanja, odnosno, vežbanja na pokretnoj traci.

Savjet 5 - Ako želite pravi trening, znajte da vas nakon njega mora boljeti svaki mišić

Ovo je jedan bolno netačan savjet, jer količina bolnih mišića nakon treninga nije znak da ćete brže doći do zacrtanih rezultata. Tu mogu biti u pitanju neki drugi faktori – na primjer, da radite preintenzivne vježbe na koje vaši mišići i vaše tijelo još nisu spremni, ili da vežbe radite pogrešno. Naravno, ako ste se baš zainatili, tu ćete bol ignorisati misleći da je to normalan put do uspjeha, ali time zapravo samo ignorišete znakove koje vam šalje vaše tijelo - usporite ritam. Bol nije način da dođete do zdravih rezultata.

Savjet 6 - Čučnjeve nikada ne radite suviše nisko, da vam koljena odlaze puno ispred nožnih prstiju

A kako drugačije? Taj savjet je zapravo toliko star i od tada do danas toliko se toliko promijenilo vezano uz obične, najobičnije čučnjeve da se danas logično pitamo - koji je onda savjet najbolji?

Odgovor se zapravo krije u različitostima ljudskih tijela pa stoga svako sam mora da odredi koja mu je poza najbolja. Važno je samo da prilikom čučnja tijelo držite uspravno, a noge neka stoje kako vama odgovara, da ne osjećate napor u koljenima i da pete budu oslonac za vašu težinu prilikom čučnja.

Savet 7 - Noć nije za vježbanje

Nekada su stari ljudi znali da kažu da čak ni večernji trening nije dobar, a kamoli noćni, jer vam se prilikom vježbanja podiže nivo energije pa vam ona neće dati da spavate, ali u današnjem životnom bioritmu ovakav univerzalan savjet jednostavno ne pije vodu. Zato vježbajte kada vam se vježba, kada osjećate da imate snažnu volju za vježbanjem, posebno ako niste jutarnji tip osobe. I zato vježbajte onda kada vama se vježba, vaš će organizam ionako dobro odgovarati vašim potrebama, posebno ako znate da ga slušate.

Izvor: Agencije