latinica  ћирилица
05/11/2016 |  12:15 | Autor: RTRS

Fotošopom popravljaju ulice

Sporna fotošopirana fotografija je objavljena 31. oktobra sa natpisom: "Obećanje ispunjeno, šetalište je popravljeno, sliku možete pogledati"
Oblast Primorski, okolina Sankt Peterburga - Foto: Screenshot
Oblast Primorski, okolina Sankt PeterburgaFoto: Screenshot

Zvaničnici oblasti Primorski, u okolini Sankt Peterburga, očigledno su shvatili da je daleko jeftinije zaposliti dobrog grafičkog dizajnera koji će kvalitetno retuširati fotografije nego popravljati rupe na gradskim cestama. Naime, prema pisanju ruskih medija, zvaničnici ovog ruskog grada su prije nekoliko dana objavili da su završili saniranje gradskog šetališta, postavivši fotografije koje to i dokazuju.

I ništa ne bi bilo neobično da odmah nisu reagovali građani koji tvrde da šetalište nije sanirano i da se na njemu i dalje nalaze rupe, preko kojih oni svakodnevno prelaze.

Naime, na prvi pogled, slike koje su postavljene na gradsku veb-stranicu zaista djeluju vjerodostojne. Međutim, građani su odmah uslikali stazu i slike poslali gradskim vlastima, sa pitanjem zašto žele da obmanu javnost.

Objašnjenje gradskih vlasti je prilično zbunjujuće. Naime, sve je krenulo od žalbe građana koji su na lokalnu veb-stranicu postavili sliku spornog šetališta, dokazujući kako se nalazi u očajnom stanju.

Administrator koji održava veb-stranicu grada je odmah odgovorio da grad planira da to sanira do oktobra 2015. godine. Sporna fotošopirana fotografija je objavljena 31. oktobra, sa natpisom: "Obećanje ispunjeno, šetalište je popravljeno, sliku možete pogledati."

Međutim, ne samo da šetalište nije popravljeno, već su ovim obmanama razbjesnili stanovništvo, koje ih je zatrpalo fotografijama šetališta punog rupa. Nakon što su o ovome počeli pisati mediji, gradske vlasti su pokušale da objasne kako je došlo do zabune, a glavni krivci su službenici pretrpani poslom. Siril Zakarevski, portparol gradske uprave, izjavio je da u odjeljenju za žalbe rade samo dva službenika, koji dobijaju više od 800 žlabi mjesečno.

Međutim, umjesto da objave da je popravak šetališta prolongiran za 2017. godinu, službenici su objavili slike šetališta kako bi trebalo izgledati!

Navodno, izvođač radova je uradio ovaj fotošop za potrebe tendera, ali su navodno službenici bili uvjereni da je šetalište sanirano i postavili spornu fotografiju.

Naravno, ko radi, taj i griješi. I dok su građani mahom prihvatili ovo objašnjenje i javno izvinjenje gradskih vlasti, i dalje postoje oni koji su uvjereni da je građanstvo namjerno obmanjeno i prevareno, što je za njih neoprostivo.

Izvor: Nezavisne novine