latinica  ћирилица
04/11/2016 |  21:41 | Autor: RTRS

Alkohol kriv za 700.000 novooboljelih od raka u svijetu

Alkohol je odgovoran za više od 700.000 novooboljelih od raka jednjaka, debelog crijeva, grla, jetre i dojke i 365.000 umrlih od te bolesti svake godine u svijetu, posebno u razvijenim zemljama, pokazali su rezultati studije objavljene danas u Parizu na Svjetskom kongresu o borbi protiv raka.
Alkohol - Foto: ilustracija
AlkoholFoto: ilustracija

"Veliki dio stanovništva ne zna da alkohol može izazvati rak", rekao je Kevin Šild, ekspert Međunarodne agencije za istraživanje raka, koja je sačinila studiju.

On je naveo da rak najviše pogađa populaciju u Sjevernoj Americi, Australiji i Evropi, naročito istočnoj, a da će im se uskoro priključiti i zemlje koje se ubrzano razvijaju, poput Kine i Indije, gdje je potrošnja alkohola u porastu.

Studija je zasnovana na podacima iz 2012. godine i pokazala je da slučajevi raka povezani sa alkoholom čine pet odsto ukupnog broja novooboljelih i 4,5 odsto ukupnog broja umrlih svake godine u svijetu.

Kako su pokazali rezultati nekoliko istraživanja, slučajevi raka povezani sa alkoholom usko su povezani i sa stepenom razvoja zemlje, odnosno da porast konzumiranja alkohola direktno prati tempo razvoja, a tu su još i promjene načina ishrane i pušenje, koji "povećavaju rizik".

Studija, koja će sljedeće godine biti objavljena i u naučnim magazinima, pokazala je i da je među umrlima od raka izazvanog alkoholom najviše oboljelih od raka jednjaka, koji čine 34 odsto od ukupno 365.000 umrlih u 2012. godini, a na drugom mjestu je rak debelog crijeva, odnosno 20 odsto umrlih.

Među 704.000 novooboljelih od raka izazvanog alkoholom, najviše je onih sa rakom dojke, posebno rasprostranjenim kod žena, koji čini 27 odsto ukupnog broja novih slučajeva, dok je od raka debelog crijeva oboljelo 23 odsto.

Ranije Šildove studije pokazale su da čak i slabo konzumiranje alkohola, odnosno manje od dve čaše vina dnevno, može povećati rizik od raka dojke za pet do 10 odsto.

On je takođe dokazao da je 17,5 odsto od 38.000 žena umrlih 2012. godine od raka dojke, oboljelo od veoma male konzumacije alkohola.

Šild je naveo i da biološki mehanizmi raka povezanog sa alkoholom još nisu dovoljno istraženi i da je posebno opasan etanol, koji modifikuje nivo estrogena, što dovodi do raka dojke.

Izvor: Večernje novosti