latinica  ћирилица
04/11/2016 |  14:32 | Autor: RTRS

UKC RS: Sve veći broj oboljelih od raka testisa

Broj oboljelih od raka testisa je u porastu, te je veoma značajno rano otkrivanje ovog oboljenja koje je u ranoj fazi izlječivo u 95 odsto slučajeva, poručili su danas ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.
UKC Banja Luka (Foto:banjaluka.com) -
UKC Banja Luka (Foto:banjaluka.com)

Pomoćnik generalnog direktora UKC-a za medicinske poslove Slobodan Hajder rekao je da je ovo oboljenje rijetko, ali da zahvata mlađu populaciju, najčešće između 15 i 35 godine.

"Samim tim, ova bolest ima veliki uticaj na muško reproduktivno zdravlje i dobijanje potomstva, te je od velikog značaja njeno rano otkrivanje", rekao je Hajder na konferenciji za novinare.

On je dodao da su simptomi koji ukazuju na ovu bolest vrlo različiti, te da pacijenti dolaze jer su napipali nešto u skrotumu, ali i sa bolovima u stomaku koji otkriju da se bolest proširila.

Specijalista onkolog Klinike za onkologiju UKC-a Saša Јungić apelovao je na mlade ljude da samopregledom kontrolišu svoje zdravlje, jer je kod muškaraca rak testisa, uz rak prostate, najčešće maligno oboljenje.

On je naveo da se, za razliku od raka testisa, rak prostate javlja uglavnom kod starijih muškaraca, ali da ima sve više slučajeva da se bolest pojavi kod mlađih, te je najmlađi pacijent imao 36 godina.

Borbi protiv karcinoma testisa i prostate pridružili su se i članovi neformalnog Udruženja "Superbrke" iz Banjaluke koji su pokrenuli humanitarnu akciju za pomoć oboljelima.

Predstavnik ovog udruženja Zoran Šišić rekao je da je cilj akcije podizanje svijesti o zdravlju muškaraca, ali i da se, skupljanjem novca u takozvani "Brkin fond", pomogne onima kojima je to najpotrebnije.

"Ove godine ćemo sav prikupljeni novac proslijediti Vjekoslavu Ceroviću iz Doboja i Miroslavu Todoroviću iz Banjaluke koji su u teškoj finansijskoj situaciji, a bore se sa karcinomom", rekao je Šišić.

On je naveo da je prošle godine u ovaj fond prikupljeno 4.750 KM, te da su se članovi Udruženja pridružili i velikom svjetskom događaju "Movember" kada pripadnici jačeg pola, u znak solidarnosti sa oboljelima koji gube dlake, cijeli novembar puštaju bradu i brkove.

Generalni direktor UKC-a Srpske Mirko Stanetić rekao je da ovakve akcije mladih ljudi imaju veliki značaj za podizanje svijesti o karcinomu testisa i prostate, kako bi broj oboljelih bio smanjen.

"Podrškom ovoj akciji dajemo najbolji doprinos, te značajno unapređujemo kvalitet zdravstvene zaštite, ali u isto vrijeme i smanjujemo nepotrebne troškove liječenja uznapredovale bolesti", kaže Stanetić.

Izvor: SRNA