latinica  ћирилица
04/11/2016 |  10:48 ⇒ 12:38 | Autor: RTRS

Naučnici tvrde: Pušenje izaziva promjenu DNK

Naučnici su otkrili da se kod prosječnog pušača (20 cigareta na dan) može pojaviti u prosjeku oko 150 mutacija u svakoj ćeliji u plućima, svake godine.

Te promejne su trajne i ostaju čak i nakon što osoba prestane da puši. Naučnici ističu da DNK tumora može da objasni osnovne uzroke drugih vrsta raka.

Studija je objavljena u žurnalu “Nauka“ i sprovela ju je internacionalna grupa, uključujući i “Velkam trast sanger institut“ iz Nacionalne laboratorije Los Alamose u Novom Meksiku.

Analiza je pokazala direktnu vezu između broja konzumiranih cigareta tokom života i broja mutacija u DNK tumora.

Autori su otkrili da pušenje kutije cigareta dnevno može da izazove:

- 150 mutacija u svakoj plućnoj ćeliji svake godine;

- 97 u grkljanu;

- 23 u ustima;

- 18 u bešici;

- 6 u jetri.

“Što je veći broj mutacija, veće su šanse da će se one pojaviti u ključnim genima koje nazivamo genima kancera, koji pretvaraju normalne ćelije u ćelije kancera“, rekao je profesor Sir Majk Streton sa Instituta.

Naučnici ističu da u tkivima kao što su pluća, koja su direktno izložena dimu, mogu da pronađu mutacije nastale usljed hemikalija u duvanskom dimu, od kojih su najmanje 60 kancerogenih.

Ipak, isti obrazac nisu pronašli u tkivima kao što je bešika, koja nisu direktno izložena duvanskom dimu. Oni navode da u ovim organima pušenje kao da ubrzava prirodni proces mutacije, ali način na koji se to dešava je “misteriozan i složen“.

“Istraživanjem genoma kancera, naći ćemo stare tragove izloženosti koji su bili odgovorni za prouzrokovanje karcinoma, i to bi moglo da vodi potencionalnoj prevenciji“, zaključio je profesor.

Izvor: B92