latinica  ћирилица
04/11/2016 |  10:19 ⇒ 10:19 | Autor: RTRS

Na pragu razrješenje misterije od čega se sastoji tamna materija svemira?

Naučnici su postigli izvanredan proboj na polju rješavanja jednog od najvećih pitanja astronomije – od čega se sastoji tamna materija, koja čini 85 odsto svemira.
Galaksija - Foto: Screenshot/YouTube
GalaksijaFoto: Screenshot/YouTube

Baš kao što je profesor Piter Higs ukazao na postojanje bozona, tako još od 1977. godine postoji teorija prema kojoj se tamna materija sastoji od aksiona, hipotetičkih elementarnih čestica.

I dok je Veliki hadronski sudarač u CERN-u 2013. godine potvrdio pretpostavke profesora Higsa, što je naučniku donijelo Nobelovu nagradu, pronalaženje čvrstih dokaza o postojanju aksiona već decenijama je nedostižno.

Ipak, tim stručnjaka iz Istraživačkog centra “Desi“ u Njemačkoj uspio je pomoću superkompjutera da izračuna kolika bi bila masa aksiona ukoliko bi se tamna materija sastojala od te čestice.

Ustanovljeno je da je reč o masi između 50 i 1.500 mikroelektronvolti, što je 10 milijardi puta lakše od elektrona, piše u magazinu Nature, koji je objavio istraživanje.

Ovaj ključni djelić dokaza omogućiće fizičarima da krenu u potragu za ovom izuzetno malom česticom u stvarnom svijetu.

Broj aksiona bi, prema kompjuterskim proračunima, trebalo da iznosi 10 miliona u svakom kubnom centimetru svemira. A pošto tamna materija ima tendenciju da se grupiše gušće na određenim mjestima, Mliječni put trebalo bi da sadrži otprilike bilion aksiona po kubnom centimetru, prenosi Independent.

Izvor: B92