latinica  ћирилица
01/11/2016 |  16:23 ⇒ 19:09 | Autor: RTRS

Doboj- Rekonstruisane operacione sale (VIDEO)

U dobojskoj bolnici "Sveti apostol Luka" završena je rekonstrukcija operacionih sala. Vrijednost radova je 300.000 maraka.
Doboj - operaciona sala - Foto: RTRS
Doboj - operaciona salaFoto: RTRS

U ovoj godini rekonstruisane su četiri operacione sale u Službi hirurgije i ginekologije, kao i porođajna sala.

Vrijednost projekta je 300.000 maraka, od čega je 200.000 obezbijedio Kabinet predsjednika Republike Srpske, a 100.000 Vlada Srbije. To je stvorilo bolje uslove za rada dobojskih hirurga, koji godišnje obave više od 2.000 operacija.

"Ovo renoviranje je stiglo u posljednji čas jer nisam siguran koliko dugo bismo te nedostatke i mane koje su sale imale uspijevali da kompenzujemo povećanim trudom i angažmanom, tako da smo svi presrećni što smo dočekali da napokom možemo da radimo u idealnim uslovima", rekao je Predrag Lazić, načelnik Službe za hirurgiju.

Planovi u Doboju ne završavaju na ovome. Namjera je da se već naredne godine gradi nova bolnica, koja bi trebalo da bude rezultat sporazuma o saradnji RS i Kine.

"Mi već imamo riješene imovinsko pravne odnose, teren na kome bi se gradilo i projekat idejni urađen. Znači, ako bi se sklopio sporazum sa Kinom to je nama put da idemo dalje u izvedbeni projekat, u izvedbu svega toga", kaže dr Aleksandar Panić, pomoćnik direktora bolnice.

U posljednje četiri godine u rekonstrukciju bolničkih odjeljenja i energetsku efikasnost objekta uloženo je oko 5 miliona maraka.

Planovi za narednu godinu su, između ostalih, razvoj patoanatomije, mikrobiologije, te uvođenje nove procedure operacije kuka i katarakte.