latinica  ћирилица
27/10/2016 |  21:23 | Autor: RTRS

Brusnica osporena kao lijek za urinarne infekcije

Djelovanje još jednog narodnog lijeka opovrgnuto je nalazima studije koja je pokazala da kapsule brusnice niti sprečavaju, niti liječe urinarne infekcije kao što se mislilo
brusnica - Foto: ilustracija
brusnicaFoto: ilustracija

Poslije decenija oprečnih dokaza o tome da li brusnice u bilo kojem obliku mogu da spriječe izuzetno rasprostranjene bakterijske infekcije, posebno žena, stigla je naučna “presuda“.

Mnoge studije su ukazivale na to da je uvjerenje o koristi od brusnica zasnovano na takozvanoj slaboj nauci, ali to nije spriječilo da reklameri, i čak neki zdravstveni radnici, preporučuju sok od brusnice ili kapsule od brusnice kao način da se izbjegnu neprijatne i potencijalno riskantne urinarne infekcije.

Nova studija objavljena u internet izdanju lista Journal of the American Medical Association koristila je stroge metode i došla do ubjedljivih rezultata, navodi se u uvodniku u tom listu.

Zdravstveni radnici koji podstiču upotrebu proizvoda od brusnice kao metod prevencije urinarnih infenkcija, “čine svojim pacijentima lošu uslugu“, piše u uvodniku.

Navodi se i da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja da se pronađe efikasan način liječenja za štićenike domova za stare i drugih osoba koje pogodi ova neprijatna infekcija, ali se ukazuje da je “vrijeme da se krene dalje od brusnica“.

Studija je sprovedena na 147 žena u domovima za stare kojima su prema nasumičnom odabiru davane po dvije kapsule brusnice ili praznih pilula tokom godinu dana.

Odjeljenje za alternativnu medicinu američkih Nacionalnih zdravstvenih instituta navodi da ljudi koji misle da imaju urinarnu infekciju, treba da posjete ljekara radi dijagnoze i terapije, i da izbjegavaju proizvode od brusnice “umjesto ispitanih terapija za infekcije“.

Izvor: Beta, AP