latinica  ћирилица
26/10/2016 |  18:17 ⇒ 18:20 | Autor: RTRS

UKC-Zavod "Dr Miroslav Zotović": Unaprijeđen kvalitet liječenja

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske u mogućnosti je da radiološke snimke pacijenata šalje u Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović" virtuelnim putem, preko sistema za prenos i arhiviranje slika, čime je unaprijeđen kvalitet liječenja.
UKC Banja Luka - Foto: RTRS
UKC Banja LukaFoto: RTRS

Iz UKC-a navode da je to rezultat saradnje i zajedničkog rada menadžmenta obje medicinske ustanove.

"Zajednički rad i analiza potreba pacijenata, koji se liječe u UKC-u i Zavodu `Dr Miroslav Zotović`, rezultirala je značajnim iskorakom ka unapređenju kvaliteta liječenja i sigurnosti pacijenta", navodi se u saopštenju.

Iz UKC-a su pojasnili da je između dvije ustanove napravljena konekcija preko sistema za prenos i arhiviranje slika i koja, uz obavezni pristanak pacijenta, omogućava elektronsku razmjenu radioloških snimaka.

"Konekcija je izvedena u skladu sa zlatnim standardom za razmjenu radioloških snimaka, pri čemu se obezbijedio najviši mogući nivo sigurnosti podataka", navode iz UKC-a.

Iz ove zdravstvene ustanove ističu da su benefiti za pacijente višestruki, jer se neće ponavljanjem već obavljenih pretraga izlagati dodatnom zračenju, a biće povećana efikasnost i komfor tokom njihovog liječenja.

"Ljekari će biti u poziciji da donose odluke o liječenju pacijenata na brži i efikasniji način, jer će na raspolaganju imati uvid ranije izvršene pretrage, pri čemu će se ostvariti i značajne uštede za zdravstveni sistem u cjelini", navodi se u saopštenju.

Iz UKC-a podsjećaju da se u ovoj ustanovi od 2006. godine koristi sistem za prenos i arhiviranje slike, koji omogućava višestruko povećavanje efikasnosti rada i pristup nekim od ranijih snimaka i nalaza.

"Tokom 2010. godine pušten je u rad novi sistem, jedan od prvih takvih sistema u kliničkoj upotrebi u Evropi, koji omogućava još kvalitetnije očitavanje dijagnostičkih slika i ima znatno proširene mogućnosti digitalnog arhiviranja nalaza i slika pacijenata", navodi se u saopštenju.

Iz UKC-a dodaju da je postojanje istog takvog sistema u Zavodu "Dr Miroslav Zotović" olakšalo cjelokupnu aktivnost.

Izvor: SRNA