latinica  ћирилица
25/10/2016 |  20:43 ⇒ 20:49 | Autor: RTRS

Kandidat za predsjednika Francuske ne zna pošto je kroasan

Bivši ministar ekonomije i kandidat za predsjednika Francuske Žan Fransoa Kope je danas priznao da "nema pojma" koliko košta kroasan sa čokoladom, jedno od omiljenih francuskih peciva.
Žan Fransoa Kope - Foto: RTS
Žan Fransoa KopeFoto: RTS

"Nemam pojma. Vjerovatno košta između 10 i 15 centi", rekao je predsjednički kandidat konzervativne Republikanske partije u intervjuu za radio Evropa 1.Kroasan od čokolade košta oko 1,20 evra u pekarama u Francuskoj, navode francuski mediji.

Kada je shvatio da je upao u zamku novinara, Kope je naglasio da ne zna cijenu francuskog peciva jer se hrani zdravo.

"Priznajem da ne kupujem često kroasane, jer moram da budem opezan sa kalorijama“" rekao je.

Francuski političar je poslije intervjua na svom Tviter nalogu napisao da ne zna mnogo o francuskim pecivima od kada je počeo da vodi računa o svojoj kilaži.

Evropski političari često moraju da odgovaraju na pitanja o cijenama osnovnih životnih namirnica, a odgovori pokazuju da oni nemaju dodira sa realnošću.

Kope je jedan od sedam kandidata za predsjednika Francuske. Predsjednički izbori u Francuskoj održaće se na proljeće sljedeće godine.

Obavljao je funkciju ministra ekonomije od 2005. do 2007. godine, u vladi konzervativnog predsjednika Žaka Širaka, poslije čega je postavljen za generalnog sekretara Republikanske partije.

Podnio je ostavku na stranačku funkciju poslije dve godine, zbog optužbi o podmetanju lažnih faktura o finansiranju predsjedničke kampanje bivšeg francuskog predsejdnika Nikole Sarkozija.

Izvor: RTS