latinica  ћирилица
25/10/2016 |  14:37 ⇒ 14:37 | Autor: RTRS

Idealna zamjena za hljeb

Ako ste zavisnik od hljeba i ne možete da jedete bez njega, postoji idealna zamjena za ovu namirnicu. Riječ je o hljebu bez trunke brašna.
Hljeb (foto:screenshoot) -
Hljeb (foto:screenshoot)

Ova vrsta hljeba sadrži male količine kvasca i soli i nema aditiva. Pecivo je bogato, vitaminima, proteinima, amino kiselinama, ugljenim hidratima i mineralima, zdravim masnoćama.

1. Prelijte pšenicu vodom i ostavite tako tri dana dok ne proklija. Kako se pšenica ne bi pokvarila, povremeno mijenjajte vodu. Nakon tri dana iscijedite proklijalu pšenicu i sameljite je u blenderu. Trebalo bi da dobijete smjesu sličnu brašnu.

2. Mljevenoj pšenici dodajte ječmene pahulje koje ste prije toga držali malo u vodi da omekšaju. Sjeme lana, suncokreta i susama blago propržite u suvom tiganju pa dodajte pšenici i ječmu.

3. U 50 ml vode dodajte kvasac i malo šećera, pa sačekajte da nadođe. Nadošli kvasac dodajte smjesi, posolite i zamijesite tijesto. Možete dodati još vode ukoliko je potrebno. U rernu zagrijanu na 220 stepeni stavite nekoliko kockica leda da se stvori para, pa zatim ubacite hljeb da se peče. Vlažna sredina će pomoći narastanje tijesta. Pecite hljeb oko 45-50 minuta.

Izvor: Agencije