latinica  ћирилица
25/10/2016 |  08:57 ⇒ 08:58 | Autor: RTRS

Četiri načina za brzo smanjivanje stresa

Srećom, postoje četiri brza načina kako da momentalno smanjite nivo stresa.

1. Regulište disanje

Kada ste pod stresom, vjerovatnije je da ćete hiperventilirati, što uzrokuje još više tenzija. Rješenje? Budite svjesni svog disanja. Ako osjećate kako ste blizu toga da potpuno puknete, svjesno se opustite i duboko udahnite na nos i izdahnite na usta. Pravilno disanje može pomoći u usporavanju broja otkucaja srca i da snizi krvni pritisak . Učinite to nekoliko puta, sve dok ne osjetite da se osjećate barem malo bolje.

2. Pijte vodu

Dehidracija se događa kada ste pod velikim pritiskom, a odavno je poznato kako je ona jedan od glavnih neprijatelja produktivnosti. Kada svome tijelu uskraćujete tečost koja mu je potrebna, stvarate stres, a ono će vam tako i odgovoriti na njega. Zato pripazite da pijete dovoljno tečnosti baš svaki dan.

3. Prošetajte

Јedan od najboljih načina da vratite potrebnu energiju, za rješavanje stresnih zadataka, jeste da se nakratko maknete od njih i prošetate. Najbolje bi bilo da izađete na svjež vazduh, ali ako to nije moguće, prošetajte po kancelariji. Hodanje zapravo može staviti vaš mozak u meditacijsko stanje, dok priroda dokazano snižava napetost i povećava nivo energije. Osim toga, pogled na nešto novo i drugačije, daće vašim očima toliko potreban predah.

4. Neka vam bude ugodno

Uklonite sve što vas na bilo koji način ograničava i sputava u tome da se osjećate maksimalno ugodno, o čemu god da se radilo. Nađite položaj koji vam je najugodniji, jer će vam to omogućiti trenutno olakšanje.

Izvor: Agencije