latinica  ћирилица
22/10/2016 |  19:57 ⇒ 20:53 | Autor: RTRS

Mjesec borbe protiv raka dojke (VIDEO)

Karcinom dojke i dalje je među najčešćim oboljenjima žena. U Srpskoj, godišnje, od ove opake bolesti oboli 1.000 pacijentkinja.
Mjesec borbe protiv raka dojke - Foto: RTRS
Mjesec borbe protiv raka dojkeFoto: RTRS

Oktobar je posvećen borbi protiv raka dojke, a aktivnostima na Trgu Krajine u Banjaluci, žene iz udruženja "Iskra" željele su da još jednom ukažu na značaj prevencije. 

Rak dojke i u svijetu je najčešće maligno oboljenje žena. Dok se ne pronađe uzrok i način sprečavanja, jedina šansa za izlječenje jeste rano otkrivanje bolesti. Većina bolest otkrije u poodmakloj fazi, kada je liječenje teško, skupo i neizvjeno.

- Ta brojka se ne smanjuje iz godine u godinu, stalno se kreće na nivou grada /Banjaluka/ oko 500 oboljelih žena. Međutim, pozitivna strana u svemu  tome je što se žene ranije javljaju, u ranijoj fazi bolesti, što svakako ishod liječenja  čini boljim - kaže Azra Ikalović, predsjednica Saveza žena oboljelih od raka dojke "Iskra".

Ljekari posebno upozoravaju žene čiji su srodnici imali ovu bolest, da sa navršenih 35 godina obavezno odu na mamografski pregled. Darija Todić postala je članica "Iskre" kada je prije nekoliko godina otkrila ovo maligno oboljenje.

- Svijest ljudi o ovom problemu se poboljšala, žene već sada puno više znaju, ultrazvuk je puno posjećeniji nego prije par godina. Mislim da je "Iskra" puno pomogla u prevenciji - kaže Todićeva.

Dok ljekari ženama savjetuju da deset minuta mjesečno odvoje za samopregled, žene iz "Iskre" pozivaju da na značaj prevencije ukažemo i 29. oktobra, na humanitarnoj modnoj reviji, koju organizuju kao završni događaj mjecesa ružičaste trake.