latinica  ћирилица
21/10/2016 |  21:52 ⇒ 22:04 | Autor: RTRS

Dvije čaše dijetalnih pića dnevno dvostruko povećavaju rizik za dijabetes

Tim eksperata sa Instituta Karolinska u Švedskoj opovrgao je teze da dijetalna pića pomažu u prevenciji nastanka dijabetesa.
Gazirani sok - Foto: ilustracija
Gazirani sokFoto: ilustracija

Mnogi od nas su ostavili svoje omiljeno slatko piće zarad zdravije ishrane i težnje da se poboljša naše zdravlje i uštedi koji dinar.

Ali, izgleda da prema studiji, dijetalna pića mogu da budu podjednako loša za nas, kao i slatka.
Naučnici su otkrili da samo dvije čaše dijetalnog pića dnevno, uvećavaju više nego dvostruko rizik od nastanka dijabetesa.
Oni vjeruju da pića bez kalorija utiču na to da se osjećamo gladnije, što nas navodi na konzumiranje šećera natovarenog u grickalice – prenosi Dejli mejl.
Stručnjaci takođe sumnjaju da vještački zaslađivači pomiješani sa bakterijama u našem stomaku mogu da izazovu dijabetes.
Tim iz Instituta Karolinska u Švedskoj proučavao je 2.874 odraslih lica koja su završila jednogodišnji dnevnik o njihovom unosu pića u organizam.
Kod onih koji su konzumirali dva ili više zaslađenih pića dnevno, rizik za nastanak dijabetesa tip 2 bio je povećan 2,4 puta. To je uključivalo slatka pića i vještački zaslađena, kao što “Dijetalna kola“ ili voćni sirup bez šećera.
Dok s druge strane, dnevni unos pet ili višejpića bez šećera povećava rizik začak 4,5 puta.

U stvari, istraživači su otkrili da su vještački zaslađena pića podjednako loša kao i ona sa povećom količinom šećera. Primjera radi, naučnici sa Instituta Karolinska su novembra prošle godine otkrili da 23 odsto muškaraca koji dnevno popiju dva dijetalna pića, imaju povećan rizik narušavanja zdravlja srca.
Takođe je ustanovljeno da svakodnevno popijena čaša od 200ml šećernog gaziranog napitka povećava rizik od dijabetesa tipa 2 za 21 odsto.
U međuvremenu, prema nalazima objavljenim u "European Journal of endoctrinology" svaki dijetalni napitak povećava rizik za 18 odsto.

Vodeći istraživač Josefina Lofvenborg istakla je da dijetalna pića mogu da stimulišu apetit, što dovodi do povećanja težine:"Јedna hipoteza je da nas ishrana bazirana nadijetalnim bezalkoholnim pićima može stimulisatina povećanje unosa hrane, posebno slatke ili slatke hrane, što može da dovede do gojaznosti, što se smatra faktorom rizika za pojavu dijabetesa.“
Ona je takođe dodala da vještački zaslađivači mogu izazvati hemijske reakcije unutar masnog tkiva, kao i sa bakterijama u crevima, što može dovesti do stanja kod kojeg tijelo postaje manje tolerantno na glukozu, tj. oblik šećera, što uzrokuje nastanak dijabetesa tip 2.
Istraživači sada žele da procjene da li jedenje određene zdrave hrane, kao što su masne ribe, može pomoći da se taj rizik preokrene.

Izvor: Večernje novosti