latinica  ћирилица
21/10/2016 |  13:45 ⇒ 17:16 | Autor: RTRS

Banjaluka-Počela vakcinacija protiv gripa (VIDEO)

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske u Banjaluci danas je počela vakcinacija protiv gripa za sve kategorije stanovništa, a cijena vakcine je 18 KM.
Vakcinacija - Foto: RTRS
VakcinacijaFoto: RTRS

Istovremeno u ambulantama porodične medicine u svim zdravstvenim ustanovama počeće besplatna vakcinacija protiv gripa za pacijente koji na to imaju pravo.

Vakcinacija se posebno preporučuje hroničnim bolesnicima, starijima i osobama koje su profesionalno ili privatno u kontaktu sa ljudima koji pripadaju rizičnim grupama, te im lako mogu prenijeti infekciju.

"Vakcinacija se preporučuje i svim zdravstvenim radnicima i zaposlenim u sektorima i službama od javnog značaja, kao i osobama koje njeguju malu djecu. Osobe sa bilo kojom akutnom infekcijom i povišenom temperaturom treba da sačekaju sa vakcinacijom do ozdravljenja", naveli su iz Instituta.



Iz te ustanove ističu da je preporuka vakcinisati se što prije, jer je nakon vakcinacije potrebno najmanje dvije sedmice da se razvije zaštita protiv ove bolesti.

Svi zainteresovani mogu se vakcinisati svakim radnim danom od 8.00 do 14.00 časova.

Na početku nove sezone gripa za 2016/2017. počeo je nadzor nad akutnim i teškim respiratornim infekcijama, te oboljenjima sličnim gripu.