latinica  ћирилица
20/10/2016 |  20:30 | Autor: RTRS

Promovisano pet knjiga Slobodana Nagradića

U Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske večeras je promovisano pet novih knjiga Slobodana Nagradića.
Derventa - promocija knjiga autora Slobodana Nagradića - Foto: SRNA
Derventa - promocija knjiga autora Slobodana NagradićaFoto: SRNA

Riječ je o djelima "Stari izazovi – novi odgovori", "1914. danas", "Bosna versus Srpska", "Arhipelag javnih angažmana" i "Sociološko-politikološke marginalije", koje su rezultat Nagradićevog rada u posljednjih sedam, osam godina.

U knjizi "1914. danas" se iz različtih uglova sagledavaju Sarajevski atentat, Mlada Bosna, posljedice tih događaja 100 godina kasnije i šta je u Srpskoj urađeno povodom te godišnjice.

"Stari izazovi – novi odgovori" govori o problematici zapošljavanja, a u "Bosna versus Srpska" autor problematizuje političko stanje u BiH od Dejtona naovamo, ali i "šumove" na vezi Srpska - Srbija.

"Arhipelag javnih angažmana" je neobična Nagradićeva autobiografija, a u "Sociološko – politikološkim marginalijama" su njegovi intervjui, kritički osvrti, analize i kolumne, kao i sociološko - političke rasprave, poput - treba li Srpska i BiH da uđu u NATO.

Profesor Đorđe Vuković ocijenio je da bi zajednički naziv ovih knjiga mogao da bude "sudbina srpskog naroda i njegova ključna pitanja", gdje autor insistira na potrebi novog rodoljublja i nove vrste patriotizma u miru.

Profesor Željko Vujadinović rekao je da se u Nagradićevim knjigama vidi sva raznosvrstnost interesovanja i naučnog djelovanja autora.

- On je danas jedan od vodećih sociologa. Ako je ikome mjesto na fakuletu da predstavi šta znači sociologija danas onda je to on, jer nije usko profilisan naučnik - rekao je Vujadinović.

Profesor Nikola Poplašen istakao je da Nagradićeve knjige preporučuje svima kojima su one još bilo kakav izvor saznanja, radoznalosti i jedne šire, plodne i konstruktivne zabave.

O knjigama je govorio i profesor Milan Blagojević, a organizator promocije je bio banjalučki odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom Srpske.

Promociji su prisustvovale brojne poznate ličnosti iz oblasti kulture, nauke i javnog života Srpske.

Slobodan Nagradić rođen je 1957. godine u Crnči kod Dervente, a diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, studijska grupa - Filozofija i sociologija.