latinica  ћирилица
20/10/2016 |  19:08 ⇒ 21/10/2016 | 08:38 | Autor: RTRS

Ponovo bez dogovora o jeftinijim lijekovima u BiH (VIDEO)

Zašto i dalje plaćamo najskuplje lijekove u regionu!? Ni današnja sjednica stručnog savjeta Agencije za lijekove BiH nije dala odgovor na ovo pitanje. Nisu se usaglasili oko tačke pravilnika koja određuje koeficijent za izračun cijena.
Lijekovi - Foto: RTRS
LijekoviFoto: RTRS

Naredna sjednica ovog vijeća zakazana je za 15 dana. 

Aleksandar Zolak PDP-ov direktor Agencije za lijekove koji je po preuzimanju ove Agencije obećao da će donijeti pravilnik o smanjenju cijene lijekova u BiH, sada lopticu prebacuje na državno uređenje BiH koje mu to ne dozvoljava. Kaže da je samo do njega taj pravilnik bio bi davno donesen. Zolak ne isključuje ni uticaj farmaceutskog lobija.

- Nažalost i ja sam duboko ubijeđen da je ovdje dominantniji farmaceutski interes kompanija nego javni interes građana, smatram da mi dugujemo ogromnu odgovornost građanima BiH koji ne mogu plaćati tako visoke cijene u BiH, ističe Lazar Prodanović, član Stručnog savjeta agencije.

Republika će podržati svaku odluku koja će doprinijeti snižavanju cijene lijekova u BiH jer je to u interesu građana poruka je ministra zdravlja Dragana Bogdanića.

- Što se tiče Republiike Srpske bićemo za to da usvojimo i neku možda najnepovoljniju odluku ali koja će opet doprinijeti da se cijene lijekova u BiH snize, nećemo biti neko ko će kočiti usvajanje pravilnika koji bi doveo do toga, da se cijene smanje u Republici Srpskoj, ističe Bogdanić.

Јedan od razloga što BiH ne dobija sredstva Svjetske banke je taj što Savjet ministara BiH nije usvojio pravilnik o lijekovima – poručuje ministar finansija RS Zoran Tegeltija. On kaže da zbog visokih cijena lijekova BiH na godišnjem nivou gubi 200 miliona maraka.

- Sjećate se entuzijazma izbora novog direktora Agencije i predsjednika njegove stranke koji je rekao da ćemo u naredna dva mjeseca imati pravilnik i nema ga. Pitaju nas u Vašingtonu kako se građani snalaze-mi kažemo kupuju lijekove po Srbiji koji mogu, naglasio je Tegeltija.

Primjera radi lijek „Plaviks“ koji se koristi za sprečavanje stvaranja ugrušaka u krvnim sudovima u BiH košta 30 maraka. Odete li u apoteku u Srbiji isti lijek platićete 10 maraka.