latinica  ћирилица
20/10/2016 |  18:22 ⇒ 20:03 | Autor: RTRS

Ivan Negrišorac i Narges Abjar otvaraju Sajam knjiga

Pisac i predsjednik Matice srpske Dragan Stanić (poznatiji kao Ivan Negrišorac) i iranska rediteljka i spisateljica Narges Abjar otvoriće 23. oktobra 61. Međunarodni beogradski sajam knjiga.
Sajam knjiga - Beograd - Foto: Screenshot
Sajam knjiga - BeogradFoto: Screenshot

Beogradski Sajam knjiga pod sloganom "Knjige u ruke" okupiće više od 450 direktnih izdavača, među kojima 40 inostranih, a ovogodišnja zemlja počasni gost je Iran.

Zvaničnik Sajma Zoran Avramović rekao je da je Sajam knjiga jedna od brana od talasa informacionih tehnologija kojim smo zapljusnuti, a uprkos kome vrijednost čitanja ne prolazi, dodavši da će ta manifestacija i ove godine povezati tradiciju kulture knjige i stvaralaštvo u raznim formama.

Prvi savjetnik u Ambasadi Irana u Beogradu Naser Ehsani Farid je, uz konstataciju da je knjiga najbolje sredstvo komunikacije između različitih društava, izrazio uvjerenje da će njihovo učešće doprinijeti daljem jačanju i razvoju odnosa između Srbije i Irana koji su u svim segmentima u porastu.

Fokus iranskog predstavljanja na Sajmu biće na savremenoj književnosti i dijalogu između srpskih i iranskih pisaca.

Biće predstavljeno šest novih knjiga iranskih autora, prevedenih na srpski jezik, izdanja o Iranu na engleskom jeziku, a Sajam će posjetiti sedam pisaca i 10 ilustratora, kao i grupe od petnaestak izdavača.

Na štandu Irana biće upriličeni "Susreti dvije kulture" na kojima će biti riječi o persijskoj i srpskoj književnosti za djecu i savremenoj književnosti u Iranu i Srbiji, a najavljene su i dve tribine o iranskoj/srpskoj ženskoj književnosti i prevodima na srpski, odnosno persijski jezik.

U fokusu će biti Zahar Prilepin i Erland Lu, a među gostima će biti i Vil Firt, Vedrana Rudan, Aleksandar Mekol Smit, Aleksandra Poter, Rumjana Ebert, Marketa Hejkalova, Јani Virk, Eugen Šuljkin i drugi.

Tematske tribine biće posvećene Šekspiru, Servantesu, Petru Kočiću, a tu su i teme "Poduhvati: Srbi 903-1914, Doba kralja Petra", "Јasenovac u istoriografiji, književnosti i kulturi", "Srpski roman u domaćem filmu", "Prevođenje južnoslovenskih književnosti, problemi recepcije", "Lirska anima (nove srpske pesnikinje)".

"Arena od riječi" biće posvećena temama od značaja za knjigu i kulturu danas, planirani su razgovori sa poznatima o iskustvu čitanja, serija programa o aktuelnim izdanjima iz oblasti nacionalne istorije i kulture, dok je međunarodna konferencija o kolektivnom ostvarivanju prava nad pisanim i ilustrovanim delima zakazana za 26. oktobra.

Školski dan je 27. oktobra, kada je predviđeno i uručenje nagrada Sajma, dok su porodični dani 24. i 25. oktobra.

Posljednjeg dana Sajma knjiga, 30. oktobra, biće izvršena primopredaja "Otvorene knjige" ambasadorima Njemačke, Austrije i Švajcarske, koji će kao počasni gosti 62. izdanja manifestacije sljedeće godine predstaviti književnost na njemačkom jeziku.

Izvor: Tanjug