latinica  ћирилица
20/10/2016 |  17:01 ⇒ 17:08 | Autor: RTRS

Ćuzulan: Brže sprovoditi reformu javne uprave

Reforma javne uprave u BiH mora se brže sprovoditi kako bi građani dobili kvalitetniju, profesionalniju, efikasniju i odgovorniju javnu upravu koja će na najbolji način odgovoriti potrebama cijelog društva, izjavio je koordinator za reformu javne uprave u BiH Dragan Ćuzulan.
Dragan Ćuzulan - Foto: Screenshot/YouTube
Dragan ĆuzulanFoto: Screenshot/YouTube

Iz Kancelarije koordinatora za reformu javne uprave saopšteno je da je Ćuzulan danas u Sarajevu održao prvi sastanak članova tematskih radnih grupa za izradu novog strateškog okvira za provođenje reforme javne uprave.

"Uspostavljanje funkcionalnije javne uprave predstavlja jedan od glavnih izazova procesa pridruživanja BiH Evropskoj uniji, a koji direktno utiče na sposobnost vlada da pružaju javne usluge i podstiču konkurentnost i rast", rekao je Ćuzulan.

Obraćajući se predstavnicima institucija uprave koje su Savjet ministara BiH i vlade Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta imenovale za rad u tematskim radnim grupama, Ćuzulan je istakao da očekuje da će članovi radnih grupa na ovom, ali i narednim sastancima, usaglasiti nove preporuke od značaja za proces reforme javne uprave za svaku od pet tematskih oblasti.

On je dodao da su tematske oblasti koje će činiti okonsicu nove strategije: izrada i koordinacija javnih politika, državna služba i upravljanje ljudskim resursima, odgovornost, pružanje usluga i finansijsko upravljanje u javnom sektoru.

Na individualnim sastancima radnih grupa, u organizaciji Kancelarije koordinatora za reformu javne uprave, predstavljene su i analize u svakoj od ovih pet oblasti koje su nastale na osnovu Sigma izvještaja o mjerenju početnog stanja u zemljama zapadnog Balkana, pa i u BiH.

Izvor: SRNA