latinica  ћирилица
20/10/2016 |  16:59 ⇒ 18:29 | Autor: RTRS

Kursevi arapskog jezika u Sarajevu sve popularniji

Kursevi arapskog jezika u dijelovima Sarajeva u kojima je najvidljiviji priliv novca, poslova i turista iz arapskih zemalja su procvjetali, piše Balkan Insajd.
Kuvajtska džamija u Sarajevu - Foto: klix.ba
Kuvajtska džamija u SarajevuFoto: klix.ba

DŽamija Kralja Fahda u Sarajevu i kulturni centar koji djeluje u njenom sklopu, a finansira se iz arapskih fondova, primio je stotine ljudi iz Sarajeva koji tu uče arapski jezik i čiji je cilj da rade za velike arapske investitore.

Prema navodima nadležnih iz tog centra, interesovanje za arapski jezik u BiH je sve veće, jer su u porastu i arapske investicije.

Broj turista iz zalivskih zemalja, kao i broj onih koji kupuju zemljišta, nekretnine i otvaraju poslovne objekte u Sarajevu ove je godine rekordno visok. Primjetno je i povećanje broja noćenja turista iz Kuvajta i Saudijske Arabije, iz godine u godinu.

Pretpostavlja se da će ove brojke biti i veće, jer je u Trnovu počela izgradnja turističkog grada, što će omogućiti nova zapošljavanja i podstaći turistički talas iz Kuvajta i Saudijske Arabije, piše Balkan Insajd.

Uprkos naporima Fahdovog centra, zvanične školske institucije nastoje da privuku učenike i studenate za učenje arapskog jezika nevezano za religijsko opredjeljenje.

Arapski jezik je težak za učenje, kažu poznavaoci, i dodaju da je potrebno dvije godine intenzivnog učenja kako bi se savladale njegove osnove.

Izvor: Kliks