latinica  ћирилица
20/10/2016 |  16:54 ⇒ 18:10 | Autor: RTRS

Vlada Distrikta pomaže penzionerima (VIDEO)

Vlada Distrikta je i ove godine iz budžeta, izdvojila oko 100 hiljada maraka pomoći penzionerima u Brčkom. To im mnogo znači, ali će tražiti rebalansom budžeta više novca, koji bi, kažu, uglavnom potrošili na ogrev i preskupe lijekove.
Brčko - Udruženje penzionera - Foto: RTRS
Brčko - Udruženje penzioneraFoto: RTRS

Lazaru Milinkoviću će, brčanska vlada uplatiti na račun 150 maraka jednokratne pomoći, od koje će platiti ogrev za zimu. To mu je, kaže, od velike koristi jer taj iznos neće izdvajati od 340 maraka penzije, koju uglavnom daje za lijekove.

"Kako da ne pomaže, uzmite samo za ogrev da se treba dati dobra suma, a to je meni otprilike črtvrtina godišnjeg ogreva, to je oko 150 maraka", kaže Milinković.

Penzioneri su iz budžeta dobili i 50 hiljada maraka za banjaska liječenja. Kriterijume za odlazak u banje sačinjava Centar za socijalni rad prema socijalnom statusu i težini bolesti penzionera. Svjesni su da većina njih ne može u banje, pa su broj odlazaka povećali međusobnom solidarnošću.

"Imamo preporuku na 15 dana, mi idemo na 10 dana da bi nas što više otišlo i to koristilo, da budemo solidarni, da nekom ne bude previše, a nekom ni malo", dodaje Milinković.

Oko 6.500 penzinera RS u Brčkom koristiće 100 hiljada maraka pomoći iz budžeta Distrikta. Novac je namijenjen za jednokratnu pomoć od 50 do 150 maraka za svakog penzionera, zatim za subvenciju struje i banjsko- klimatska liječenja. U Udruženju kažu da imaju naznaka da će pomoć do kraja godine, biti i veća.

"To bi bilo tako dobro za penzionere s obzirom da ide period zimski, u pitanju je ogrev, u pitanju je i zdravlje, trošenje lijekova itd, itd, mislim, a imamo i naznaka, da bi se nešto moglo i uraditi", kaže Veljko Zlatković, predsjednik Udruženja penzinera RS u Brčkom.

Dodatna pomoć mogla bi stići u džepove penzionera odmah nakon usvajanja rebalansa budžeta, i to najkasnije početkom decembra.