latinica  ћирилица
20/10/2016 |  16:49 ⇒ 17:28 | Autor: RTRS

U porastu poljoprivredna proizvodnja na području Vlasenice (VIDEO)

Poljoprivredna proizvodnja na području opštine Vlasenica u blagom je porastu, naročito u oblasti proizvodnje jagodičastog voća, povrtarstva i proizvodnje mlijeka.
Poljoprivreda u Vlasenici - Foto: RTRS
Poljoprivreda u VlaseniciFoto: RTRS

Zbog sve veće potrebe za stalnim prisustvom inženjera poljoprivrede, koji će savjetovati poljoprivredne proizvođače, formirana je kancelarija Regionalne savjetodavne službe Bratunac - odjeljenje Vlasenica. 

U posljednje tri godine na području opštine Vlasenica zabilježeni su pomaci u sektoru proizvodnje maline. Trenutno je više od 40 hektara zemljišta zasađenog malinom.

"Sve je to pod sistemom za navodnjavanje, sljedeći projekti bi trebali biti protiv gradna i mrazna zaštita... Počeli smo priču i o plasteničkoj proizvodnji u zatvorenom prostoru, prošle godine 11 plastenika na području opštine Vlasenica urađeno je preko UNDP-ija", govori Slaviša Mazić, načelnik Odjeljenja za privredu, društvene djelatnosti i inspekcijske poslove opštine Vlasenica.

Rezultat pozitivnih pomaka u poljoprivrednoj proizvodnji je otvaranje kancelarije Regionalne savjetodavne službe Bratunac u Vlasenici, gdje svi poljoprivredni proizvođači mogu potražiti savjete, usluge i stručne informacije vezane za njihovu proizvodnju.

"Obilazimo naše poljoprivredne proizvođače, najviše iz oblasti proizvodnje maline, u Vlasenici je pokrenuta proizvodnja kornišona, pa smo i njih obilazili. Ljudi dođu, žele da krenu u neku proizvodnju, međutim ne znaju odakle da počnu, šta treba prvo da urade, kome da se obrate i mi ih uputimo na pravu adresu i mislim da su zadovoljni našim uslugama", izjavila je Јelena Ravnjaković, stručna saradnica za poljoprivredu u Regionalnoj savjetodavnoj službi Bratunac odjeljenje Vlasenica.

U Vlasenici je počelo uređenje oglednog polja, gdje će, prema najavama, u narednih 15 dana biti završen objekat za agronome i postavljena tri plastenika. Ogledno polje planirano je da bude regionalnog karaktera, tako da će Regionalna savjetodavna kancelarija u Bratuncu i Vlasenici upravljati oglednim poljem.