latinica  ћирилица
20/10/2016 |  16:39 ⇒ 16:50 | Autor: RTRS

Galijašević: Federalni mediji marginalizuju terorizam u BiH

Stručnjak za bezbjednost i borbu protiv terorizma DŽevad Galijašević izjavio je da se u Federaciji BiH problem terorizma medijski marginalizuje i da su teroristički akti u tom dijelu BiH bili predstavljeni kao individualni i akti neuravnoteženih pojedinaca.
DŽevad Galijašević - Foto: SRNA
DŽevad GalijaševićFoto: SRNA

"Svjesno je zanemareno da je terorizam uvijek organizovano nasilje i da iza njega stoji politička i vjerska elita", rekao je Galijašević za Srnu.

Na marginama Međunarodne konferencije "Terorizam i elektronski mediji" koji je u Beogradu organizovalo Ministarstvo informisanja Rusije, Galijašević je rekao da u slučaju Federacije BiH terorizam politički podržavaju političke i vjerske elite, a medijima nedostaje volja da uopšte informišu o terorističkim prijetnjama.

"Teroristički napad i ubistvo policajca Đurića u Zvorniku, ubistvo dva vojnika u Sarajevu od islamiste Enesa Omeragića, pokušaj linčovanja premijera Srbije Aleksandra Vučića, koji je bio svojevrsni teroristički akt i izazvao strah u širem regionalnom smislu i predstavljao politički motivisano nasilje, kao i napad na generala Antu Јeleča, nisu u Federaciji bili udarna vijest ni dva dana, a o uzrocima se nije ni govorilo", upozorio je Galijašević.

Prema njegovim riječima, mediji u Federaciji BiH uporno predstavljaju kao vjersku pojavu ono što jesu teroristički kampovi i jaka uporišta terorista u BiH.

"Imamo 64 paradžemata koji su ustvari klasični kampovi za obuku, za mobilizaciju boraca za odlaske na strana ratišta. Dakle, vidljivo je da i `Islamska država` i `Al kaida`, `Nusra front` i `Boko haram` imaju taj islamistički predznak i mediji moraju odustati od lažne političke korektnosti i stalnog isticanja da ove pojave u BiH ili u svijetu uopšte nemaju veze sa vjerom", kaže Galijašević.

Prema njegovim riječima, mediji u cijeloj BiH treba da rade slobodno, ali da više i češće insistiraju na utvrđivanju stvarnih uzroka i na identifikaciji nosilaca terorističkih prijetnji.

"U BiH je potpuno jasno da je to teroristički pokret, da je to vehabijski pokret sa 60 i više naselja, relikt `El mudžahedin` odreda, `Alžirske grupe`, `Egipatske grupe`, ostatak aktivne islamske omladine, koja upravo popunjava tu medijsku prazninu", rekao je Galijašević.

On je istovremeno podsjetio da se na čelu glasila radikalnog islamističkog pokreta u BiH "Saf" nalazi pripadnik zločinačkog "El mudžahedin" pokreta Ezher Beganović koji se tereti za ubistvo hrvatskog policajca u Travniku.

"Mediji moraju češće i odgovornije da izvještavaju o terorizmu. Ne postoji nacionalno podoban terorizam. Ne postoji nacionalno prihvatljiv terorizam koji je u funkciji realizacije nacionalnih ciljeva", istakao je Galijašević.

On je još jednom ukazao na činjenicu da je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović islamista po vokaciji i najači promoter islamističkog nasljeđa svog oca Alije, kao i najvažniji realizator njegove "Islamske deklaracije" što Srbe i Hrvate u BiH dovodi u težak politički i bezbjednosni položaj.

"Posebno je ovdje odnos SAD i Velike Britanije `teg oko nogu` ukupne bezbjednosti i sigurno je da Izetbegović ima podršku kao što je imao Bin Laden, kao što je imaju "Nusra front" i islamski lideri. Izetbegović ne shvata da je njegov kraj kao i Bin Ladenov. Da svi ti islamisti budu potrošeni sa stanovišta američkih interesa, a onda ih puste niz vodu ili se sami obračunaju sa njima", zaključio je Galijašević.

Izvor: SRNA