latinica  ћирилица
20/10/2016 |  16:30 ⇒ 17:28 | Autor: RTRS

U Trebinju o "Poboljšanju konkurentnosti poljoprivrednog sektora" (VIDEO)

U Trebinju je, u organizaciji USAID-a i švedske Vlade, održan okrugli sto, o temi „Poboljšanje konkurentnosti poljoprivrednog sektora“, u okviru projekta „Farma 2“.
Trebinje - okrugli sto - Foto: RTRS
Trebinje - okrugli stoFoto: RTRS

Cilj projekta je razvoj ukupne konkurentnosti, kroz povećanje zaposlenih u oblasti poljoprivrede, povećanje proizvodnje, kvaliteta i izvoza, i povećanje sigurnosti za izvoz. Projekat, vrijedan 16,3 miliona dolara, uglavnom je namijenjen privatnom sektoru.

Stručna i tehnička pomoć, treninzi i načini pristupa novom tržištu, koraci su koji bi trebalo da pomognu poljoprivrednicima u razvoju proizvodnje kojom se bave.

U prethodnom projektu, “Farmi 1“, proizvođači su osjetili efekte u širenju kapaciteta, najviše u oblasti ljekovitog bilja.

U oblasti pčelarstva, prednost imaju mladi proizvođači meda.

Nastojanje je da proizvodi iz ciljanih oblasti, što prije stignu na evropsko tržište. “Farmom2“, osim ljekobilja i meda, obuhvaćene su i oblasti peradarstva, proizvodnje mlijeka, povrća i voća.

U okviru projekta, grant od 3,5 miliona dolara, namijenjen je proizvođačima za inovativne ideje, nove tehnologije i pristup tržištu.