latinica  ћирилица
20/10/2016 |  12:13 ⇒ 20:34 | Autor: RTRS

Otvoreno pismo sarajevskih Srba: Svedeni smo na nivo nacionalne manjine (VIDEO/FOTO)

Rukovodstvo Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" održalo je danas u Sarajevu konferenciju za novinare na kojoj su ukazali na brojne probleme Srba u tom gradu i u cijeloj Federaciji BiH.
Otvoreno pismo sarajevskih Srba - Foto: RTRS
Otvoreno pismo sarajevskih SrbaFoto: RTRS

Na konferenciji su govorili predsjednik Društva Savo Vlaški i predsjednik Upravnog odbora Društva Dejan Garić.

Broj Srba na području Federacije BiH, pa tako i Sarajeva, sveden je praktično na nivo nacionalne manjine, što pokazuju i rezultati popisa u BiH. Na konferenciji je ukazano na brojne probleme sa kojima se susreće srpski narod na ovom području.

Predsjednik Upravnog odbora Društva Dejan Garić rekao je da je svim relevantnim političkim subjektima na svim nivoima vlasti u FBiH i BiH upućeno otvoreno pismo u kojem se ukazuje na ove probleme Srba, među kojima je i nesprovođenje odluke o konstitutivnosti.

Garić je naglasio da je u četiri sarajevske opštine 1991. godine bilo oko 100.000 Srba, a sada su desetkovani i ima ih oko 10.000 i uglavnom je riječ o starijoj populaciji povratnika, što govori da će se ovaj broj konstantno smanjivati.

"U Sarajevu se događa demografska katastrofa iako je ovaj grad kroz istoriju bio centar srpske kulture i istorije na ovom području", rekao je on i dodao da traže da se obezbijedi ravnopravan položaj svih naroda, pa tako i srpskog, na svim područjima BiH.

Na konferenciji je predstavljeno otvoreno pismo o položaju srpskog naroda u Sarajevu i FBiH, a koje će biti upućeno na sve relevantne adrese političkih subjekata - učesnika u vlasti na svim niovima u FBiH i BiH.

Ovim pismom i javnim istupom, "Prosvjeta" traži da se obezbijedi ravnopravan položaj svih naroda, pa tako i srpskog, na svim područjima BiH.

Predsjednik SPKD "Prosvjeta" Savo Vlaški istakao je da Srbi u Sarajevu imaju i problema sa zapošljavanjem i zastupljenošću u institucijama.

Vlaški je naveo i problem "Prosvjete" koja u Sarajevu ne može da vrati u vlasništvo svojih 15 objekata. "Kada bi to uspjeli, mogli bi da zaposlimo i veliki broj sarajevskih Srba", dodao je Vlaški.

On je rekao da su se u nekoliko navrata obraćali čelnim ljudima grada Sarajeva da bi ukazali na nekoliko situacija u gradu koje ozbiljno prijete da naruše njegovu sliku multikulturalnog i multietničkog grada bogate tradicije, i zbog koga se jedan dio građana, posebno onih srpske nacionalnosti, ali i veliki broj posjetilaca Sarajeva, "osjeća u najmanju ruku nelagodno".

Foto: SRNA

"Sva naša dobronamjerna upozorenja i insistiranja ostala su bez odgovora i rezultata", dodao je on.

Vlaški smatra da nema vremena za čekanje da bi se navedeni problemi počeli rješavati, te se zbog toga na ovaj način obraćaju svim nadležnim institucijama i pojedincima, kako bi zajednički riješili probleme sa kojima se suočavaju.

U otvorenom pismu, SPKD "Prosvjeta" izražava nadu da će ovaj apel biti razmotren i da očekuju da će u narednih mjesec dana dobiti odgovore o tome šta je učinjeno po ovim pitanjima.

"Za cjelokupan proces rješavanja ovih, ali i svih drugih pitanja, stojimo na raspolaganju, kako bismo u skladu sa našim obavezama prema srpskom, ali i svim ostalim narodima u BiH djelovali s ciljem stvaranja boljeg i kvalitetnijeg života na ovim prostorima", navodi se u pismu.

Kompletan sadržaj otvorenog pisma pogledajte u Galeriji.

Izvor: RTRS/SRNA

Otvoreno pismo sarajevskih Srba
Foto: RTRS

Otvoreno pismo sarajevskih Srba
Foto: RTRS

Otvoreno pismo sarajevskih Srba
Foto: RTRS

Otvoreno pismo sarajevskih Srba
Foto: RTRS