latinica  ћирилица
20/10/2016 |  10:56 ⇒ 11:07 | Autor: RTRS

Vlada RS: O stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave za 2017.

Vlada Republike Srpske usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sjemenu poljoprivrednog bilja.
Vlada RS, sjednica - Foto: RTRS
Vlada RS, sjednicaFoto: RTRS

Razlozi za donošenje ovog zakona sadržani su u potrebi potpunijeg i preciznijeg propisivanja pojedinih odredbi za koje se u dosadašnjoj primjeni postojećeg zakona utvrdilo da nisu dovoljno precizno uređene.

Predloženim izmjenama i dopunama Zakona uvodi se i definiše pojam autohtone sorte, da bi se zaštitile domaće sorte koje su značajne za Republiku Srpsku. Zakonom je propisano da etikete izdaje ovlašćena institucija, ali nije definisano da ministar daje ovlašćenje za izdavanja etiketa za sitna pakovanja sjemena poljoprivrednog bilja, što je sada jasno propisano.

Preciznije su definisane odredbe koje se odnose na proizvodnju, kontrolu, uvoz i promet sjemena poljoprivrednog bilja, kao i odredbe koje se odnose na Registar sorti, odnosno sortnu listu.

Vlada Republike Srpske usvojila je Iformaciju o aktivnostima koje provodi Regulatorni odbor željeznica BiH.

Vlada Republike Srpske smatra da je neprihvatljivo djelovanje Regulatornog odbora željeznica BiH, suprotno odredbama Zakona o željeznicama BiH i bez adekvatne participacije nadležnih institucija Republike Srpske.

Zaduženo je Ministarstvo saobraćaja i veza da u saradnji sa Ministarstvom za ekonomske odnose i regionalnu saradnju traži od Regulatornog odbora željeznica BiH da sve aktivnosti koje se odnose i na željeznice Republike Srpske sprovodi uz potpunu i pravovremenu uključenost nadležnih institucija Republike Srpske, jer se u suprotnom iste neće primjenjivati na željeznicama Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske traži od ЈU “Službeni glasnik Republike Srpske“ da ne objavljuje podzakonske akte donesene od strane Regulatornog odbora, bez prethodne saglasnosti Ministarstva saobraćaja i veza.

Zaduženo je Ministarstvo saobraćaja i veza i “Željeznice Republike Srpske“ da nastave sa aktivnostima na donošenju podzakonskih akata koji su predviđeni Zakonom o željeznicama Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske razmatrala je i usvojila Izvještaj o procjeni socio-ekonomskih uticaja 1. godišnjeg ciklusa Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj 2014-2015.

Finansijski mehanizam za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja u Republici Srpskoj uspostavljen je potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju između Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), Vlade Švajcarske, Ministarstva finansija i Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske i Investicione – razvojne banke Srpske, a sve u cilju stimulisanja realizacije lokalnih razvojnih projekata.

Ukupna raspoloživa sredstva za provođenje 1. godišnjeg ciklusa Finansijskog mehanizma 2014-2015 iznosila su 520.000 USD.

U sklopu 1. godišnjeg ciklusa Finansijskog mehanizma 2014-2015 odobreno je finansiranje 9 projekata odnosno podržano je 9 opština i to: Šipovo, Novi Grad, Kalinovik, Kupres RS, Ribnik, Mrkonjić Grad, Rudo, Teslić i Srbac.

Vlada Republike Srpske razmatrala je i usvojila Konačni izvještaj o realizaciji i ocjeni Akcionog plana za unapređenje položaja žena na selu u Republici Srpskoj do 2015. godine.

Vlada Republike Srpske razmatrala je i usvojila Poseban izvještaj o stanju podataka i praćenju rodno zasnovanog nasilja u Republici Srpskoj sa preporukama za djelovanje.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o stepenu razvijenosti jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj za 2017. godinu.

Ovom odlukom utvrđuje se stepen razvijenosti jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj za 2017. godinu.

Razvijene jedinice lokalne samouprave su: Banja Luka, Bijeljina, Gacko, Gradiška, Derventa, Doboj, Zvornik,Istočna Ilidža, Istočno Novo Sarajevo, Laktaši, Modriča, Mrkonjić Grad, Pale, Prijedor, Prnjavor, Teslić, Trebinje i Ugljevik.

Srednje razvijene jedinice lokalne samouprave su: Bileća, Brod, Višegrad, Kozarska Dubica, Kotor Varoš, Milići, Novi Grad, Sokolac, Srbac, Stanari, Foča i Čelinac.

Nerazvijene jedinice lokalne samouprave su: Bratunac, Vlasenica, Donji Žabar, Kostajnica, Ljubinje, Nevesinje, Pelagićevo, Petrovac, Petrovo, Ribnik, Rogatica, Han Pijesak, Šamac i Šipovo.

Izrazito nerazvijene jedinice lokalne samouprave su: Berkovići, Vukosavlje, Istočni Drvar, Istočni Mostar, Istočni Stari Grad, Јezero, Kalinovik, Kneževo, Krupa na Uni, Kupres, Lopare, Novo Goražde, Osmaci, Oštra Luka, Rudo, Srebrenica, Trnovo, Čajniče i Šekovići.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o davanju saglasnosti na Plan utroška sredstava.

Daje se saglasnost Ministarstvu porodice, omladine i sporta na Plan utroška sredstava za period 01.01-31.10.2016. godine,u ukupnom iznosu od 386.929,00 KM.

Sredstva iz ove odluke se raspoređuju na sljedeći način:

-Subvencija kamatne stope za stambeno kreditiranje mladih i mladih bračnih parova - 356.929,00 KM;

-Tekući grantovi za realizaciju programa definisanih Omladinskom politikom RS i projekata za unapređenje i razvoj omladinskog organizovanja - 30.000,00 KM.

Vlada Republike Srpske donijela je Odluku o utvrđivanju opšteg interesa za izgradnju parka vjetrenjača “Trusina“.