latinica  ћирилица
20/10/2016 |  09:57 ⇒ 17:13 | Autor: RTRS

Propao plan hrvatskih poslanika u EP o osudi referenduma u Srpskoj

Hrvatski poslanici u Evropskom parlamentu, predvođeni Dubravkom Šuicom (HDZ), "zabrojali" su se kad su najavljivali rezoluciju kojom su željeli da osude referendum u Republici Srpskoj i "secesionističku politiku Milorada Dodika".
Evropski parlament - Foto: Novosti.rs
Evropski parlamentFoto: Novosti.rs

Prema saznanjima beogradskih Večernjih novosti, oni za ovaj poduhvat nisu dobili podršku ostalih poslaničkih grupa, zbog čega će morati da odustanu od svoje namjere.

To je potvrdio i Kristijan Dan Preda, izvjestilac EP za BiH:

- Evropska narodna partija (EPP) zatražila je prije tri nedjelje debatu o ovoj temi, ali druge političke grupe u EP nas nisu podržale. Sljedećeg mjeseca imaćemo prvu raspravu o godišnjem izvještaju o BiH i siguran sam da će se razmatrati i pitanje referenduma - kaže Preda.

Poslije svega, oglasila se i Šuica, koja je izrazila očekivanja da će se dijelovi rezolucije bar naći u godišnjem izvještaju EP o BiH te da će, kako je rekla, referendum doživjeti osudu.

Zvaničnu odluku o Šuicinom prijedlogu rezolucije danas će dati konferencija predsjednika poslaničkih grupa u EP, ali je rezultat već poznat - ona se neće naći pred evropskim poslanicima.

Izvor: Večernje novosti