latinica  ћирилица
20/10/2016 |  08:09 | Autor: RTRS

Danas je Svjetski dan jabuke

"Јedna jabuka na dan, tjera doktora iz kuće van". Danas je Svjetski dan jabuke.
 - Foto: FONET
Foto: FONET

Simbol zdravlja, ljepote i ljubavi - njeno veličanstvo jabuka od 1990. godine ima svoj dan, 20. oktobar. Tada je prvi put u Londonu organizovan dan posvećen ovoj rajskoj voćki.

Danas se 20. oktobra u velikom broju zemalja organizuju brojni sadržaji, najčešće edukativnog karaktera, s ciljem promovisanja jabuke kao značajne namirnice u ljudskoj ishrani, kao i njene nove sorte.

Smatra se da godišnja potrošnja voća, koja će zadovoljiti potrebe ljudskog organizma, ne bi smjela biti manja od 120 kilograma po stanovniku.

Najveći proizvođači jabuke u Evropi su Poljska, Italija, Francuska i Njemačka, a prema ranijim podacima ukupna proizvodnja tog voća u EU u 2013, bila je blizu 12 miliona tona.

Postoji više od 7.000 različitih sorti jabuka.

Јabuka spada u veoma korisne namirnice, jer je bogata vitaminima C,A, E, B1, B2, B6, beta karotenom, vlaknima, kalijumom, kalcijumom, fosforom, gvožđem i magnezijumom.

U tom voću ima 85 do 90 odsto vode. Јača imunološki šistem organizma, a ima uticaja i u borbi protiv virusa, bakterija, a štiti organizam i od prehlade.