latinica  ћирилица
19/10/2016 |  08:58 ⇒ 08:59 | Autor: RTRS

Neinvazivna stimulacija mozga dobra i za zdrave i za bolesne

Na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu održan je Simpozijum o kliničkoj neurofiziologiji sa međunarodnim učešćem.
Mozak - Foto: ilustracija
MozakFoto: ilustracija

Najvažniji predavač skupa i gost Beograda jeste profesor Mihael Niče sa Instituta za neuronauku iz Dortmunda. Predstavljena su najnovija dostignuća u oblasti stimulacije mozga, i kod zdravih i kod pacijenata sa različitim zdravstvenim problemima.

Ovaj uređaj na glavi koristan je i prije svega bezbjedan. To je tehnika stimulacije mozga kod ljudi u budnom stanju. Prije osam godina odobrena je u Americi za liječenje depresije kada nema oporavka lekovima.

„Šta radimo, stavljamo tu mašinu na glavu, uključujemo blagu struju i tako utičemo na određene moždane funkcije, mijenjamo aktivnosti nervnih ćelija. Najviše istraživanja sprovodimo kod pacijenata poslije moždanog udara, ili onih sa Parkinsonovom bolešću. U zavisnosti od oboljenja, protokol najčešće podrazumijeva dvonedjeljne tretmane jednom ili dva puta dnevno“, objašnjava Mihael Niče iz Instituta za neuronauku u Dortmundu.

Na Vojnomedicinskoj akademiji metoda neinvazivne stimulacije mozga primjenjuje se dvadesetak godina, ali samo u istraživačke svrhe. Stručnjaci iz neurologije, neurofiziologije, fizijatri i mnogi drugi, očekuju da će uskoro biti odobrena jer je dokazano da nema neželjene efekte, a pomaže.

„Ispitujemo horizonte novih saznanja i saznajemo koliko možemo pod uticajem ove stimulacije u željenom pravcu, na jedna pozitivan način mijenjati funkcije mozga nakon pojedinih oštećenja, nakon pojedinih bolesti“, kaže prof. dr Tihomir Ilić iz Laboratorija za neinvazivnu stimulaciju mozga na VMA.

Neinvazivna stimulacija mozga može da se primjenjuje i kod zdravih osoba u poboljšanju pamćenja, pažnje, budnosti ili lingvističkih kapaciteta.

Izvor: RTS