latinica  ћирилица
18/10/2016 |  19:08 ⇒ 19:14 | Autor: RTRS

Nauka tvrdi: Organska hrana je samo bacanje para

Obrazovno-naučni kanal ASAP sajens zaokružio je nedavno istraživanje koje navodi da, uprkos tome što je nevjerovatno skupa, organska hrana nije bolja za vaše zdravlje, a u nekim slučajevima se zbog nje možete razboljeti.
Voće i povrće - Foto: arhiv
Voće i povrćeFoto: arhiv

ASAP prenosi: "Postoji mala zabluda. Naime, većina konzumenata smatra da organske farme ne koriste pesticide. Na farmama organske hrane smiju se koristiti pesticidi, ali ne smiju biti sintetički napravljeni. Pojedini prirodni pesticidi predstavljaju ozbiljnije prijetnje po zdravlje i okolinu nego sintetički. Prirodno ne znači uvijek i zdravije."

Prethodni izvejštaji upozoravaju na toksični bakar sulfat, koji koriste uzgajivači organskog povrća.

Prema portalu Reporteri konzumenti, postoji malo dokaza da je organska hrana bolja, iako je za 47 odsto skuplja.

Studija sa Stanford univerziteta iz 2012. godine analizirala je 237 prethodnih studija organske hrane i otkrila da većina organske hrane nema više hranljivih materija od konvencionalno proizvedene hrane.

"Nema velike razlike između organski i konvencionalno proizvedene hrane, ako ste odrasla osoba i vaše odluke se zasnivaju isključivo na vašem zdravlju", navodi Dena Bravata sa Stanforda.

Kako prenosi ASAP, takođe je veća mogućnost trovanja hranom, s obzirom na to da je prema jednoj studiji 10 odsto imalo tragove bakterije ešerihije koli.

Takođe, uzgajanje organske hrane može biti štetno po okolinu, jer zahtijeva više zemljišta.

Izvor: Agencije