latinica  ћирилица
18/10/2016 |  17:19 ⇒ 19:24 | Autor: RTRS

Veliko otkriće vodi liječenju leukemije bez transplantacije?

Australijski naučnici sa Mardoh dječijeg istraživačkog instituta možda su na korak bliže izliječenju leukemije i drugih poremećaja krvi, nakon velikog napretka u liječenju matičnim ćelijama.
Leukemija - Foto: ilustracija
LeukemijaFoto: ilustracija

Istraživači s ovog instituta uspjeli su da stvore matične ćelije krvi u laboratoriji, koje su skoro identične onim koje se rastu u embrionu, piše australijska štampa.

Ovo veliko otkriće moglo bi vremenom da zamijeni transplantaciju koštane srži, a naučnici će moći i da prilagode matične ćelije krvi na primaoca, kako bi se smanjio rizik od neželjenih imunoloških reakcija.

Troje istraživača biologičara Elizabet Ng, profesor Endrju Elefanti i profesor Ed Stenli predvodili su istraživanje i studija je objavljena u časopisu Prirodna biotehnologija.

"Ako možemo da stvorimo normalne matične ćelije krvi u laboratoriji, možemo da iskoristimo istu tehnologiju za proučavanje bolesti krvi, kao što su leukemija i druge koje pogađaju djecu i odrasle", rekao je profesor Elefanti i dodao da bi modeliranje ili ponovo stvaranje tih bolesti u posudi u laboratoriji pomoglo da shvate šta je pošlo po zlu u takvim slučajevima i kako ih mogu tretirati na bolji način.

Doktori objašnjavaju da ćelije krvi koje se nalaze su koštanoj srži zapravo potiču iz aorte u razvoju, glavnog krvnog suda srca, kod embriona. Ove ćelije putuju do jetre fetusa gdje rastu nekoliko mjeseci prije nego što se presele u koštanu srž.

Proces razvoja ćelija je trajao oko dvije i po nedjelje, što je blizu vremena koje je potrebno ćelijama krvi da se razviju u embrionu.

Ponovo stvaranje stanja bolesti u modelima ćelija znači da će istraživači moći da testiraju efekte novih lijekova i kombinacija tretmana, da razviju ekranizaciju cijelog sistema i otkriju načine za kontrolu ekspresije gena.

Kako navode, fokus će biti na posmatranju matičnih ćelija krvi u laboratoriji kako bi vidjeli kako se nose sa transplantacijom.

Izvor: B92