latinica  ћирилица
16/10/2016 |  14:17 | Autor: RTRS

Braon panda konačno pronašla sreću

Samo dva mjeseca staro mladunče pande, koje zbog genetske mutacije ima krzno neuobičajene braon-bijele boje, ostalo je napušteno, a njegova crno-bijela majka nestala je u džungli. Zbog neobičnog krzna, druge pande su ugnjetavljale mladunče, a danas je ono zvijezda životinjskog svijeta.

Dvomejsečno mladunče je pronađeno slabo i napušteno u rezervatu prirode na planinama Ćinling u centralnoj Kini, a danas panda Ćicaj, što znači sedmi sin, ima sedam godina i vodi veoma srećan život, piše sajt Bored Panda.

Njegova majka je navodno nestala u džungli, a stručnjaci navode da ona nije imala genetski poremećaj i da je najverovatnije zato napustila svoje mladunče.

Uprkos teškom periodu odrastanja, Ćicaj je danas lijep i jedinstven primjerak pande, a njegovi staratelji mu ovih dana traže partnerku.

U međuvremenu, Ćicaj uživa u dobrom životu u dolini Foping panda, ostavljajući u prošlosti vrijeme kada su mu druge pande krale hranu.

Ima sopstvenog njegovatelja, koji svoj život raspoređuje oko rasporeda Ćicajeve ishrane. Čuvar se budi u šest ujutru i odlazi na spavanje u ponoć, kako bi bio siguran da je panda sita i zdrava.

Slavna panda sada teži više od 220 kilograma i jede oko 44 kilograma bambusa svaki dan.

„Malo je sporiji od ostalih panda, ali je i slađi“, ističe njegovatelj za Mejl onlajn, opisujući medvjeda kao „nježnu, duhovitu i očaravajuću životinju“.

Izvor: RTS