latinica  ћирилица
16/10/2016 |  14:15 ⇒ 14:16 | Autor: RTRS

Hronično ste umorni? Ovo je hrana koja vam krade energiju

Konstantan umor šteti vašem organizmu i zato ne bi smjeli dopustiti da takvo stanje potraje dugo. Ako ste zdravi i spavate dovoljno, a i dalje ste umorni, pripazite šta jedete.
Povrće (Foto: Thinkstock) -
Povrće (Foto: Thinkstock)

Generalno, ne bismo se smjeli redovno hraniti u pekari i jesti s nogu.

Kvalitetna prehrana podrazumijeva što manje loših ugljenih hidrata, a što više voća i povrća te bjelančevina životinjskog porijekla, i to nemasnog bijelog mesa.

Valja odvojiti vrijeme za obrok, za to da hranu dobro prožvaćemo i da nakon obroka malo predahnemo, kako bismo osvijestili to da smo jeli i tako smanjili potrebu za grickalicama.

Inače, u loše ugljene hidrate ubrajaju se bijeli hljeb, krofne i ostali pekarski proizvodi od bijelog brašna, keksi, kolači, zaslađeni sokovi (i gazirani i negazirani), čips i ostale slane grickalice, tjestenina, šećer, hamburgeri itd.

To je hrana koju treba izbjegavati jer vam krade energiju.

Tokom dana treba uzeti i nekoliko manjih pauza za odmor te treba smanjiti unos napitaka bogatih kofeinom kao što su kafa ili energetska pića.

Kad osjetite pad energije, radije posegnite za dvije-tri kockice tamne čokolade, koja je dobar izvor antioksidansa i magnezija, minerala važnog u borbi protiv umora.