latinica  ћирилица
15/10/2016 |  16:30 | Autor: RTRS

Skeniranje Keopsove piramide otvorilo nove misterije

Dr Kalid El Enani, egipatski ministar za antikvitete, imao je sastanak sa arheološkim komitetom koji radi na projektu skeniranja piramida.
Keopsova piramida - Foto: Getty Images
Keopsova piramidaFoto: Getty Images

Oni su analizirali posljednja otkrića u ovoj misiji koja je otpočela 2015. godine. Cilj studije je otkrivanje misterija Keopsove i Kefrenove piramide na platou u Gizi, kao i dvije piramide u Dašuru poznate kao Crvena i Savijena.

Skeniranje piramida treba da mapira i ispita unutrašnjost najvećih piramida Egipta, a da se pritom ne izbuši nijedna rupa u samim građevinama. Kako bi to postigli, stručnjaci koji rade na ovom projektu koristili su neke od najsavremenijih tehnologija – muonsku tomografiju, infracrvenu termografiju, fotogrametriju, skener i 3D rekonstrukciju.

Tokom posljednjeg sastanka koordinator projekta dr Hani Helal, predstavio je dostignuća misije poslije godinu dana arheološkog rada.

Iako otkrića nisu sasvim jasna na Savijenoj piramidi, rad na Keopsovoj piramidi dao je interesantne rezultate.

Tim je otkrio dvije anomalije u strukturi – jednu u gornjem dijelu ulazne kapije i drugu sa sjeveroistočne strane. Sada je potrebno još ispitivanja, kako bi se te anomalije i njihove funkcije proučile.

To je samo jedan od pokazatelja da su piramide i poslije četiri milenijuma od njihove izgradnje i dalje misteriozne.

Izvor: B92