latinica  ћирилица
14/10/2016 |  19:30 ⇒ 15/10/2016 | 13:35 | Autor: RTRS

Milinović: Istorijski trenutak za RTRS i Srpsku (VIDEO)

Prelazak s analognog na digitalni signal emitovanja programa predstavlja istorijski trenutak u Republici Srpskoj, izjavio je generalni direktor RTRS-a Draško Milinović gostujući u emisiji Dnevnik plus naše Televizije.
Draško Milinović, generalni direktor RTRS-a - Foto: RTRS
Draško Milinović, generalni direktor RTRS-aFoto: RTRS

- Danas je sa naše dvije emisione lokacije, odnosno predajnika sa Kozare i sa Trebevića, digitalni signal pušten tačno u podne i on pokriva, prema svim našim proračunima, samo u zapadanom dijelu Republike Srpske, oko 600.000 stanovnika Srpske i sa Trebevića, ako se računa i federalni dio, preko milion stanovnika. Možemo da kažemo, da građani koji žive u zapadnom dijelu Srpske od danas mogu da prate digitalni signal. Mi smo ga nazvali testnim, samo iz razloga što kompletan proces digitalizacije za čitavu teritoriju Republike Srpske nije završen. Ovo je prva faza koja je uspješno završena - rekao je Milinović.

U prvoj fazi, digitalni signal, osim Banjaluke, Sarajeva i Mostara, imaće građani Pala, Istočnog Sarajeva, Prijedora, Gradiške i Čelinca.

- Digitalni signal u odnosu na analogni, naravno, znači bolju sliku, bolji ton. Dakle, bolji ukupan ugođaj prilikom gledanja programa javnih servisa. Riječ je o javnim servisima i Republike Srpske i FBiH, odnosno BiH. Sve ide preko kompletnog prenosnog sistema koji je, možemo da ga nazovemo zajednički, ali ipak upravljanje i samo puštanje testnog digitalnog signala je isključivo vezano za RTV Dom u Banjaluci, odakle se upravlja kompletnim digitalnim signalom za teritoriju Republike Srpske - rekao je Milinović.

Generalni direktor RTRS-a pojasnio je da će digitalni signal bez problema moći da gledaju svi oni koji imaju novije generacije TV prijemnika.

- Svi građani koji imaju TV prijemnike novije generacije mogu bez problema da prime digitalni signal sa naših predajnika, posebno ako ne postoje bilo kakve optičke barijere. Građani koji putem kablovskih operatera prate signale javnih emitera, prvenstveno RTRS, takođe ne moraju da mijenjaju prijemnike, ni kablovske operatere - naglasio je generalni direktor RTRS-a.

Za opremu koja je nabavljena u prvoj fazi digitalizacije RTRS je tražio da se utvrdi ko je njen vlasnik i da se uvaže stavovi entitetskih emitera. Utvrđeno je da su vlasnici digitalne opreme javni emiteri koji ujedno vrše kontrolu i održavanje tog sistema.

- Trebalo nam je godinu i po, čak su nas pojedini prozivali da je RTRS kriv za kašnjenje procesa digitalizacije, ali suština je da smo tražili da se utvrdi ko je vlasnik te opreme da bi znali i iz formalno-pravnih, a i mnogih drugih razloga ko upravlja opremom, jer samo vlasništvo stvara određene beneficije. Mogu da kažem, da smo ponosni što smo to uspješno završili - istakao je Milinović.

Generalni direktor je naglasio da je RTRS vlasnik opreme koja je nabavljena u prvoj fazi za teritoriju Republike Srpske i da je upravljački sistem smješten u Banjaluci.

- Tražili smo da emiteri budu vlasnici te opreme i ujedno kontrolišu signal, te održavaju opremu. Emiteri su potpisali sporazum o zajedničkom održavanju opreme, ali isto tako ključ svega toga je što svi drugi koji žele da emituju digitalni signal, oni će to raditi putem naše opreme i to je možda najveći benefit za RTRS i za budućnost, jer digitalizacija u BiH nije mogla ni prije, a pogotovo sad i u budućnosti bez RTRS - dodao je Milinović.

Generalni direktor RTRS najavio je da bi druga faza prelaska sa analognog na digitalno emitovanje trebalo da bude završena do kraja sljedeće godine. 

Milinović je zahvalio institucijama Republike Srpske, prvenstveno predsjedniku i Vladi Srpske.

- Mi smo iz kapitalnih ulaganja samo u ovoj godini dobili određeni iznos koji će omogućiti RTRS-u da, nadam se do kraja novembra, opremi naš glavni studio, odakle RTRS može da emituje najkvalitetniji sadržaj. To će nam svakako omogućiti da u narednom periodu budemo rame uz rame sa drugim javnim emiterima u regionu, što i jeste naš cilj - zaključio je Milinović.